Peliveloitukset

Nykyaikana pelataan erilaisia pelejä, pelikonsolin ja pöytätietokoneen lisäksi mobiililaitteilla kuten älypuhelimilla ja tableteilla. Pelin saa usein ladata ja sitä rajoitetusti myös pelata maksutta. Usein kuitenkin rajoituksen ylittävästä ajasta ja laajemmasta sisällöstä peritään maksuja, jotka maksetaan kortilla.  Kortinhaltijan velvollisuus on tietää kuka ja kuinka paljon kortilla voi kyseisiä veloituksia tehdä. Mikäli siis luovutat korttinumeron esim. alaikäisen lapsen peliostoon varmista, että kortilla ei ilman sinun valtuutustasi voi tehdä uusia veloituksia. Varmin tapa on poistaa korttitiedot laitteelta sovitun oston jälkeen.

Joissain tapauksissa kirjautumisen yhteydessä tiedoillanne avataan palveluntarjoajan sivustolle tili, jonne myös korttitietonne ovat tallentuneet. Tiliä käyttämällä korttinumeroa ei tarvitse syöttää joka kerta erikseen, vaan ostokset veloitetaan palveluun luotua tiliä käyttäen. Kirjautumisen yhteydessä kirjautujan on hyväksyttävä palveluntarjoajan käyttöehdot, jotta kirjautuminen onnistuu. Tämän tilin käytön seuranta on kortinhaltijan vastuulla. Tilin käyttöä voi usein hallinnoida asettamalla tilille esimerkiksi salasanan, jota ilman tiliä ei voi käyttää.

Mikäli olet tilanteessa, jossa kortilla on tehty valtuuttamattomia peliveloituksia alaikäisen perheenjäsenen toimesta, ilmoita asiasta kortinmyöntäjälle kortin mahdollista sulkua varten. Korvauspyynnön voit osoittaa suoraan veloittajalle. Veloittajilla ei ole korvausvelvollisuutta, ja he korvaavat tapahtumia vaihtelevasti.  Mikäli korvaus myönnetään, on se usein kertaluontoinen. Keskustele siis tapahtuneesta alaikäisen perheenjäsenen kanssa, jotta ongelma ei uusiudu.

Mikäli veloitukset on tehnyt täysi-ikäinen perheenjäsen, ilmoita asiasta kortinmyöntäjälle, jolta saat toimintaohjeet.

Mikäli peliveloitukset ovat täysin tuntemattomia ja kukaan lähipiiristä ei ole voinut kortin tietoja tietämättäsi käyttää, sulje kortti välittömästi ja ole yhteydessä kortinmyöntäjään. Keskustele asiasta perhepiirissä. Mikäli tutkimuksissa selviää, että veloitukset ovat esim. alaikäisen perheenjäsenen tekemiä, on kortinmyöntäjällä oikeus veloittaa tutkinnasta kulu.

Ota myös huomioon korttitiedon tallentuminen henkilökohtaisessa mobiililaitteessa. Mikäli luovutat laitteen toiselle henkilölle vaikkapa uutta laitetta hankkiessa, poista kaikki henkilökohtaiset tiedot laitteesta, mukaan lukien maksukorttisi tiedot.