Kalastelu ja huijaukset

Verkossa selaillessasi saatat törmätä erilaisiin huijausyrityksiin tai sellaisiin tarjouksiin, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Kalasteluviestit

Kalasteluviesteissä (”phishing”) sinulta udellaan verkkopankkitunnuksiasi tai maksukorttitietojasi sähköpostilla ja väärennetyillä verkkosivuilla. Onnistuessaan huijarit yrittävät tyhjentää tilisi tai tehdä ostoksia verkossa sinun rahoillasi. Kalasteluviestit ovat hyvin erilaisia ja ne muuttuvat jatkuvasti.

Tyypillisimmät tunnusmerkit:

  • Saat sähköpostiviestin, jota et ole odottanut.
  • Et tunnista viestin lähettäjää tai lähettäjän sähköpostiosoitetta.
  • Lähettäjä saattaa vaikuttaa luotettavalta taholta, kuten pankki tai luottokorttiyhtiö.
  • Viestiä ei välttämättä ole osoitettu sinulle henkilökohtaisesti.
  • Viesti on kirjoitettu huonolla suomen kielellä tai englanniksi.
  • Viestissä esimerkiksi varoitetaan turvallisuusuhasta tai kerrotaan teknisestä viasta, joka edellyttää kiireellisiä toimenpiteitä.
  • Viestissä voidaan luvata rahaa tai uhata sulkea tilisi.
  • Viestissä oleva linkki tai verkko-osoite ohjaa sivulle, jossa sinulta kysytään luottamuksellisia tietoja.

Vain rikolliset kysyvät pankkitunnuksiasi tai korttiesi tietoja sähköpostitse!

Tunnuslukua ei tarvita kortin sulkemiseen. Pankkisi tai viranomaiset eivät koskaan yhteydenotoissaan tiedustele korttinumeroasi tai tunnuslukuasi sähköpostitse tai puhelimitse.

Jos olet antanut verkkopankkitunnuksesi tai korttisi tiedot, sulje kortti/tunnukset ja ota yhteyttä pankkiisi.

» Sulkupalveluiden numerot

Arpajaisvoitot  

Internetiä selatessasi saatat törmätä ilmoituksiin, jotka kertovat sinun voittaneen esimerkiksi risteilyn tai suuren summan rahaa. Tällaisissa ilmoituksissa pyydetään korttinumeroa esimerkiksi iän tarkistukseen tai sitä varten, että kortillesi voidaan lähettää voittamasi summa.

Näihin pätee nyrkkisääntö: jos et ole osallistunut mihinkään arvontaan, on hyvin epätodennäköistä, että olisit oikeasti voittanut.

Houkuttelevat tarjoukset

Verkossa voit myös törmätä houkutteleviin tarjouksiin, jossa esimerkiksi luvataan sinulle jotain ilmaiseksi tai hyvin halvalla, "ilman mitään sitoumuksia". Älä tartu tarjoukseen ennen kuin ehdit lukea kaikki siihen liittyvät ehdot.

Suhtaudu kriittisesti kaikkiin tarjouksiin ja muuhun informaatioon, mikäli ne kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Kiinnitä huomiota tilauksen ehtoihin – myös siihen pienellä kirjoitettuun tekstiin.