Haittaohjelmat

Haittaohjelmat ovat ohjelmia, jotka on tehty tarkoituksella vahingoittamaan tietokonetta tai verkkoa. Haittaohjelma on yleiskäsite tietokoneohjelmille, jotka aiheuttavat ei-toivottuja tapahtumia tietokoneessa tai tietojärjestelmässä.

Haittaohjelmien harmit?

Jos haittaohjelmien asentaminen tietokoneellesi onnistuu, verkkorikolliset voivat yrittää käyttää henkilökohtaisia tietojasi rikolliseen tarkoitukseen. Rikolliset voivat myös ottaa tietokoneesi hallintaansa ja pakottaa sen käymään määrätyillä sivustoilla, lähettämään roskapostia tai tekemään muita toimenpiteitä tietämättäsi. Haittaohjelmien seuraukset voivat olla mitä tahansa sekuntien katkojen ja henkilöllisyyden kaappaamisen väliltä. Haittaohjelmien avulla rikolliset yrittävät kaapata ja kalastella myös pankkien verkkopalvelutunnuksia, tarkoituksena tyhjentää pankkitilisi.

Miten haittaohjelmat leviävät?

Tunnetuimpia haittaohjelmia ovat virukset, madot ja vakoiluohjelmat. Tyypillisesti viruksia saadaan koneelle sähköpostin kautta, ladattaessa tiedostoja internetistä, tai pikaviestinohjelman välityksellä. Virukset leviävät myös levykkeiden, cd- ja dvd-levyjen sekä muistitikkujen välityksellä.  Haittaohjelmien levittämiseen voidaan käyttää myös valheellisia linkkejä tai latauksia, jotka esitetään kiinnostavina, (erilaiset mainokset ja lupaukset rahavoitoista).

Miten haittaohjelmat näkyvät tietokoneen käytössä?

Haittaohjelmat aiheuttavat monenlaisia harmeja tietokoneen käytölle. Koneen käyttö saattaa hidastua sekä verkkosurffailu ja sähköpostin käyttö voivat hankaloitua merkittävästi. Ohjelmistojen toiminnassa saattaa esiintyä häiriöitä ja kone saattaa käynnistyä itsestään ilman käyttäjän toimenpiteitä. Muita ongelmia ovat tietojen häviäminen tai muuttuminen, selaimen kotisivun muuttuminen sekä muut käyttöhäiriöt.

Miten estät haittaohjelman leviämisen?

Päivitä käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot uusimpiin versioihin. Ota automaattiset päivitykset käyttöön, jos mahdollista. Harkitse aina, millä sivustoilla vierailet ja mitä lataat verkosta. Älä luota epäilyttävään sähköpostiin ja mikä tärkeintä; Älä avaa niitä! Jopa tutuilta saamasi sähköpostiviestit voivat sisältää haittaohjelmia linkkeinä tai liitteinä, jos heidän tiliinsä on murtauduttu.

Miten toimia jos haittaohjelma on jo koneellasi?

Mikäli haittaohjelma on ehtinyt tunkeutua koneeseesi, poista haittaohjelmat heti kun voit. Yksi tapa poistaa tartunta tietokoneelta on asentaa käyttöjärjestelmä uudelleen. Lisätietoa haittaohjelmista saat mm. kansallisen tietoturvaviranomaisen (CERT-FI) sivuilta. CERT-FI:n tehtävänä on tietoturvaloukkausten ennaltaehkäisy, havainnointi, ratkaisu sekä tietoturvauhkista tiedottaminen.

»CERT-FI