Vantaan Sanomat: Uusi rikosilmiö leviää verkossa – valepomot huijaavat nyt yrityksiä

1.4.2016

Jari Javanainen vetää Itä-Uudenmaan poliisin verkkorikostutkintaa. Suuri osa konkaripoliisin työstä on elektronisen todistusaineiston käsittelyä.

Tuomas Massinen

TIETOKONE Uuden rikosilmiön jäljet johtavat Länsi-Afrikkaan. Verkkorikosbuumille ei loppua näy.

Vantaalle on iskenyt uusi verkkorikosilmiö, "toimitusjohtajahuijaukset". Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut tapauksia viime kesästä alkaen noin 10.

–  Perustapauksessa yrityksen työntekijää pyritään harhauttamaan luulemaan, että laskutiedot sisältävä viesti tulee yrityksen johdosta ja maksusuorituksella on erityinen kiire, kertoo verkkorikostutkinnasta vastaava rikosylikonstaapeli Jari Javanainen.

Vaikeammin havaittavissa tapauksissa rikolliset ovat päässeet jotenkin oikeaan viestintään kiinni.

– Kun myyjä lähettää laskun, rikolliset pysäyttävät viestin, vaihtavat laskuun omat tilitiedot ja lähettävät sen edelleen ostajalle.

Javanainen neuvoo, että jos kauppakumppanin tilinumero vaihtuu ennalta ilmoittamatta, yritysten tulisi tarkistaa asia puhelimitse.

Enimmillään huijattu yhtiö on menettänyt kymmeniä tuhansia euroja. Näin kävi hiljattain ulkomaankauppaa käyvälle vantaalaisyritykselle.

– Tavara lähti, lasku lähti, maksua ei tullut. Ostaja ilmoitti silti maksaneensa. Paljastui, että rahat olivat menneet laskussa olleelle huijarin tilille. Tekijää ei ole saatu selville, mutta yritys on saanut rahansa, sillä ostaja maksoi kahdesti, Javanainen kertoo.

"Toimitusjohtajahuijauksissa" on kyse ammattilaistoiminnasta, jonka jäljet johtavat Länsi-Afrikkaan, nigerialaiskirjeiden alkulähteille.

– Valtaosassa kaikista verkkorikoksista on kysymys ulkomaalaislähtöisestä toiminnasta. Kansainvälinen viranomaisyhteistyö on arkea.

Itä-Uudellamaalla jyllää yhä tietoverkkorikosten buumi. Se on jatkunut jo vuosia eikä loppua näy. Tyypillisiä rikoksia ovat pankkitunnusten kalastelu, haittaohjelmien levitys ja tietomurto.

– Verkko on rikollisille ihanteellinen leikkikenttä. Jäljet on helppo piilottaa, ja tapauksia on vaikea tutkia. Vain alle puolet jutuista selviää.

 

Tutkinnassa hurjia datamääriä

Itä-Uudenmaan tietoverkkorikosten tutkintaan kertyi viime vuonna aiempaa enemmän ilmoituksia, 30. Ilmoitusmäärä ei kuitenkaan kerro koko totuutta, koska ilmoitus voi koskea jopa tuhatta asianomistajaa.

Jari Javanaisen mukaan nykybuumia kuvaavat tutkittujen laitteiden ja elektronisen tiedon määrät: 2015 poliisi tutki 250 puhelinta ja kopioi dataa tutkintaan 100 teratavua, eli 10 000 gigatavua. Määrä kasvoi edellisvuodesta, jolloin tutkittiin 235 kännykkää ja dataa kopioitiin 51,8 teratavua. Vielä 2005 syynättiin vain 43 puhelinta ja kopioitiin 6,4 teratavua dataa.

Puhutaan suhteellisen hurjista datamääristä. Yhdessä yrityskannettavassa on tyypillisesti 120 gigatavua muistia.

– Yli puolet työstämme on elektronisen todistusaineiston käsittelyä. Kännykästä tai tietokoneesta otettava aineisto liittyy usein talous- tai väkivaltarikoksiin.

Lue uutinen: Vantaan Sanomat.