Vantaan Sanomat: Miehet tekeytyivät poliiseiksi – veivät rahaa iäkkäiltä naisilta Vantaalla

6.7.2016

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi poliiseina esiintynyttä miestä kuuden kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. 

Miehistä vanhempi sai tuomion maksuvälinepetoksesta, virkavallan anastuksesta ja varkaudesta. Miehistä nuorempi sai tuomion virkavallan anastuksesta ja varkaudesta. 

Molemmilla miehillä oli aiempaa rikostaustaa, mikä vaikutti tuomioon. 
Rikoksista ensimmäinen tapahtui viime vuoden maaliskuussa Vantaan Tammistossa. 

Vuonna 1982 syntynyt vanhempi mies oli ottanut iäkkään naisen autonsa kyytiin Tammiston Citymarketin pihasta. Hän oli saanut haltuunsa naisen luottokortin sekä sen tunnusluvun. Tämän jälkeen mies oli nostanut kortilla naisen pankkitililtä luvattomasti yhteensä 2 000 euroa rahaa. 

Kaksi muuta rikosta tapahtui viime vuoden toukokuussa. 

Vuonna 1982 ja vuonna 1994 syntyneet miehet olivat jo tekoa edeltävänä päivänä käyneet naispuolisen uhrinsa pihalla ja etsineet hänen yhteystietonsa. 

Tekopäivänä miehistä vanhempi oli soittanut naiselle poliisina esiintyen ja kertonut, että toinen poliisi on tulossa tämän asunnolle. Miehistä nuorempi oli tämän jälkeen mennyt koputtamaan naisen ovelle ja kertonut tälle tulevansa asuntoon asuntomurtoa koskevien asioiden takia. 

Mies oli kierrellyt naisen asunnossa ja halunnut valokuvata naisen koruja. Lopulta mies oli napannut naisen kädestä kirjekuoren, jossa oli ollut 22 500 euroa käteistä rahaa. 

Napattuaan rahakuoren mies oli lähtenyt asunnosta ja mennyt autoon, jossa vanhempi mies oli odottamassa. 

Syyttäjä vaati miehille rangaistusta törkeästä varkaudesta, koska miehet tunkeutuivat naisen asuntoon viekkaudella ja anastivat erittäin arvokkaan omaisuuden. Miehet olivat myös suunnitelleet teon sen ja valinneet uhriksi yksin asuvan vanhemman naisen. 

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että nainen olisi todennäköisesti ilman ennakkosoittoakin mennyt avaamaan oven toiselle miehistä. Oikeus ei myöskään pitänyt anastettua omaisuutta erittäin arvokkaana ja tuomitsi miehet varkaudesta. 

Käräjäoikeus velvoitti miehet myös korvaamaan toiselle uhrille anastetuista rahoista tämän vaatimat 22 150 euroa korkoineen. Lisäksi oikeus velvoitti vuonna 1982 syntyneen vanhemman miehen korvaamaan toisele uhreista häneltä vohkimansa 2 000 euroa korkoineen. 

Teoista tuomitut miehet ja syyttäjä ovat ilmoittaneet olevansa tyytymättömiä tuomioon. 

Lue uutinen: Vantaan Sanomat 5.7.2016