Tivi: Narsisti on helppo nakki hakkerille - näin pomohuijauskin

20.6.2016

Otatko paljon selfie-kuvia, roikut sosiaalisessa mediassa tai hyväksyt lähes kritiikittä kaveripyyntöjä Facebookissa?

Jos kaikki tämä kuulostaa tutulta, olisi ehkä syytä laittaa egolleen vähän suitsia, sillä verkkorikolliset ja hakkerit haalivat nyt kohteikseen ihmisiä, joissa on itsekeskeisiä, narsistisia piirteitä. Sillä voi olla vakavia seurauksia sekä yksilölle että työnantajalle, kirjoittaa ZDNet.

Imartelu on kyberrikollisten uusin ansa. Siihen lankeavat niin nuoret kuin suuret johtajatkin.

Asiasta varoitti tietoverkkokonsultti, tohtori Jessica Barker Infosecurity Europe 2016 –tapahtumassa Lontoossa.

Tällaiset rikolliset etsivät etenkin ihmisiä, jotka kaipaavat imartelua.

”Tutkimukset osoittavat, että heillä, jotka osoittavat narsistisia luonteenpiirteitä, on voimakkaampi halu luoda enemmän yhteyksiä sosiaalisessa mediassa. He siis haluavat suuremman määrän kavereita tai kontakteja”, Barker sanoo.

Tämä voi olla vaarallista, sillä verkkorikolliset luovat väärennettyjä sosiaalisen median profiileja, joita he käyttävät ystävystymis- ja manipulointitarkoituksessa. Jos käyttäjällä tiedetään olevan iso ego, hakkerit ei epäröi lähettää Facebook- tai LinkedIn-yhteydenottopyyntöjä. He tietävät, että uhrin suurin huolenaihe on lisätä seuraajien määrää.

”He haluavat myös ihmisten tietävän, mitä he tekevät, missä he ovat, mitä he nauttivat. Tätä voidaan helposti hyödyntää hyökkäyksissä. Se voi olla erittäin vahingollista”, Barker sanoo.

Mitä enemmän ihminen jakaa tietoa itsestään, harrastuksistaan tai jopa lemmikeistään sosiaalisessa mediassa, sitä helpompi on arvata esimerkiksi salasanoja.

Verkkorikolliset käyttävät myös vähemmän hienovaraisia, mutta erittäin vahingollisia keinoja varsinkin narsististen persoonallisuuksien kohdalla, nimittäin suoraa kiristämistä.

Tällöin esimerkiksi imartelulla saadaan käyttäjä mukaan yksityisen ja jopa intiimin materiaalin jakamiseen. Sen avulla verkkorikollinen voi esimerkiksi kiristää rahaa.

Kyse ei ole vain nuorten ongelmasta. Barkerin mukaan myös esimerkiksi toimitusjohtajia on joutunut mukaan tämän tyyppiseen kiristämiseen tai muuhun verkkorikokseen.

”Toimitusjohtaja saa esimerkiksi sähköpostiviestin, jossa häntä pyydetään siirtämään rahaa yhtiön hallituksen puheenjohtajalle. Se imartelee häntä, eikä hän voi vastustaa tärkeää tehtävää.”

Tämä onnistuu, koska rikolliset ovat onnistuneet luomaan valeprofiilin ja vastaanottaja on sairaalla tavalla riippuvainen kontakteistaan.

Tällaisten sähköpostien määrä kasvaa Barkerin mukaan koko ajan.

Lue uutinen: Tiivi.