Tivi: Android-käyttäjä, varo: tässä on viisi yleisintä haittaohjelmaa

18.2.2016

Android on ylivoimaisesti yleisin mobiilikäyttöjärjestelmä, joten se saa niskoilleen myös suurimman osan haittaohjelmista. Yleisimmät niistä kärkkyvät uhrien rahoja.

F-secure on koonnut listan yleisimmistä riesoista, joita Android-laitteissa on viime vuonna havaittu. Yhtiö kertoo havainnoista muistuttaakseen käyttäjiä siitä, että mobiililaitteiden tietoturvaan on syytä todella kiinnittää huomiota.

Useilla haittaohjelmilla on tavoitteena nyhtää käyttäjältä rahaa lähettämällä omin päin tekstiviestejä maksullisiin numeroihin. Uhri huomaa tapahtuneen yllättävän suuresta puhelinlaskusta.

Pc-maailmasta valitettavan tutuiksi tulleet kiristysohjelmat lukitsevat myös Androideja. Kiristystä saatetaan tehostaa syyttämällä viranomaisten nimissä uhria laittomilla pornosivuilla käymisestä ja väittää lukitsemisen johtuvan tästä. ”Sakkojen” maksu purkaisi lukituksen.

Päätään ovat nostaneet myös haittaohjelmat, jotka tunkevat itsensä väliin, kun uhri on tekemässä verkko-ostoksia. Nettikaupan sivu voi olla saastutettu ja asiakas saa eteen huijarien "maksusovelluksen". Näin rikolliset saavat uhrin luottokorttitiedot.

Top5 Android-haitat

1.SmsSend: lähettää tekstiviestejä maksullisiin numeroihin

2.Slocker: salaa laitteen tiedostoja ja vaatii lunnaita

3.Fakeinst: on asentavinaan halutun sovelluksen, mutta lähettää tekstiviestejä maksullisiin numeroihin

4.Gingerbreak: varastaa tietoja puhelimesta ja lähettää ne rikollisille

5.SmsPay: lähettää tekstiviestejä maksullisiin numeroihin

Lue uutinen: Tivi 18.2.2016