Taloussanomat: Poliisi: Rosvot veivät keskuspankista 81 miljoonaa – syyttää tietoturva-aukkoa

11.5.2016

Bangladeshin poliisi epäilee, että Swift-viestijärjestelmän työntekijät asensivat maan keskuspankin verkkoon aukon. Sen avulla ryöstettiin 81 miljoonaa dollaria. Swift kiistää väitteet.  

Pankkien välistä telekommunikaatiota hoitava Swift-osuuskunta kiistää Bangladeshin viranomaisten väitteet, joiden mukaan Swift olisi vaikuttanut maan keskuspankin kyberryöstöön. Bangladeshin viranomaiset epäilevät, että Swiftin työntekijät olisivat tehneet keskuspankin it-järjestelmästä haavoittuvaisen verkkorikoksille. 

Verkkorikolliset ryöstivät Bangladeshin keskuspankista helmikuussa 81 miljoonaa dollaria. 

Bangladeshin poliisi ja keskuspankin virkailija sanoivat aiemmin uutistoimisto Reutersille, että Swiftin työntekijät asensivat keskuspankin it-verkkoon aukkoja samalla, kun swift-järjestelmä yhdistettiin Bangladeshin ensimmäiseen reaaliaikaiseen bruttomaksujärjestelmään.

Swift kiisti tiedotteessa vastuunsa viranomaisten syytteisiin. Pankkien omistama osuuskunta totesi, että Bangladeshin keskuspankki ja muut sen asiakkaat ovat itse vastuussa järjestelmiensä turvallisuudesta. 

Bangladeshin poliisi kuitenkin toisti, että tavassa, jolla Swift teki integraation, on porsaanreikiä. Se jätti keskuspankin tietojärjestelmän haavoittuvaiseksi verkkorikollisille. 

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain rikostutkijat puolestaan epäilevät, että verkkorikolliset saivat apua Bangladeshin keskuspankin yhdeltä tai usealta työntekijältä. 

Bangladeshin poliisi on myös epäillyt rikollisten saaneen apua keskuspankin sisältä, mutta tästä poliisi ei ole löytänyt todisteita. 

Rahat varastettiin Bangladeshin keskuspankin tililtä New Yorkin aluekeskuspankissa swift-järjestelmän kautta välitettyjen väärennettyjen viestien avulla. 

Lue uutinen: Taloussanomat 10.5.