Talouselämä: Viestintävirasto varoittaa: iPhone-huijaus levinnyt myös Suomeen

21.6.2016

Myös Suomessa on havaittu iPhone-varkaukseen liittyvää tietojenkalastelua tekstiviestillä, kertoo Viestintävirasto tiedotteessaan.

Alkuvuonna 2016 maailmalla havaittiin tekstiviestien avulla tapahtunutta tietojenkalastelua, joka liittyi varastetun iPhone puhelimen uudelleenaktivointiin.

Sosiaalisessa mediassa esiintyneen keskustelun mukaan tätä kyseistä menetelmää on hyödynnetty nyt myös Suomessa, virasto kertoo.

Applen Find My iPhone -palvelun sisältämä ominaisuus lukitsee käyttäjän Apple ID -tilin omistajan iPhone, iPad tai iPod laitteeseen. Mikäli laite häviää tai se varastetaan, ei laitetta voi ottaa käyttöön ilman alkuperäisen omistajan Apple ID -tunnuksia.

Tekstiviestien kautta tehdyn tietojenkalastelun kautta verkkorikolliset pyrkivät saamaan haltuunsa puhelimen omistajan Apple ID tunnukset, joiden avulla pystyy purkamaan tällaisen tunnukseen lukitun Apple-laitteen.

Tiedossa olevissa tapauksissa suomalainen uhri vastaanotti tekstiviestin, joka oli naamioitu näyttämään Applen lähettämäksi ja joka sisälsi linkin tietojenkalastelusivulle. Linkin kautta avautuu verkkosivusto, mikä näyttää viralliselta Applen kirjautumissivulta. Mikäli sivustolle syöttää Apple ID -tunnuksen ja salasanan, päätyvät nämä kuitenkin verkkorikollisten haltuun, ja mahdollistavat Find My iPhone palvelussa tehdyn tililukituksen purkamisen ja laitteen käyttöönoton uudelleen.

Tehokas tapa varmistua Apple ID kirjautumissivun oikeellisuudesta on tarkastaa sivuston käyttämän varmenteen tiedot. Kaikki Applen kirjautumissivut käyttävät salattua HTTPS-yhteyttä, minkä pystyy tunnistamaan selaimen osoiterivin vasemmalla puolella esitetyn vihreän lukkokuvakkeen avulla.

Lue uutinen: Talouselmä.