Kaleva: Mak­su­vä­li­ne­pe­tok­set hurjassa kasvussa – näin suojaudut ikävältä yllätykseltä

10.5.2016

Maksuvälinepetosten määrä lähti viime vuoden lopussa selvään nousuun, kertoo rikoskomisario Tero Muurman keskusrikospoliisista.

Tapauksia tuli viime vuonna ilmi 10 900. Se on 41 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Pelkästään tänä vuonna tammi- ja maaliskuun välisenä aikana viranomaiset kirjasivat 4 960 maksuvälinepetosta. Se on 175 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista.

Törkeitä maksuvälinepetoksia oli tammi-maaliskuussa 40.

– Yksittäistä syytä kasvuun ei ole vielä löytynyt. Yritämme koko ajan selvittää asiaa, Muurman sanoo.

Hän arvelee, että kasvuun ei ehkä edes löydy yksittäistä syytä.

– Ilmiö ei rajoitu Suomeen, vaan muuallakin on havaittu maksuvälinerikosten määrän kasvua. Mitä maailmalla tapahtuu, rantautuu yleensä jollain viiveellä Suomeen.

Tammi-maaliskuun aikana tehdyistä maksuvälinepetoksista 2 000 tehtiin ulkomailla.

Rikollisilla monia keinoja

Maksuvälinepetoksissa on kyse siitä, että luottokortin tiedot päätyvät tavalla tai toisella vääriin käsiin.

Tapoja on monia.

Esimerkiksi vanhat magneettijuovakortit pystyy kopioimaan.

Vaikka suurin osa suomalaisista maksukorteista on sirullisia kortteja, niissä on kääntöpuolella vieläkin myös magneettijuova. Jos siru on rikki, korttia voi käyttää magneettijuovan avulla.

Skimmauslaitteita on löytynyt Suomestakin. Siinä rikollinen on asentanut maksupäätteeseen ohjelman ja laitteen, joka lukee maksukortin tiedot.

Yksi keino suojautua pankki- tai luottokorttien kopioinnilta on peittää toisella kädellä näppäimistö, ettei kortin tunnuslukua saa selville. Näin voi myös ehkäistä sen, ettei kukaan pysty vierestä urkkimaan tunnuslukua.

Verkkokaupat ovat yksi reitti

Eräs ilmiö ovat luottokorttitietoja sisältävät tietokannat, joita on esimerkiksi verkkokaupoilla. Ne voivat päätyä rikollisten käsiin tietomurtojen kautta.

Eräs tällainen esimerkki on hotellivaraussivusto Hotels.com.

Poliisi kertoi huhtikuussa Lännen Medialle, että tänä vuonna 25. huhtikuuta mennessä Hotels.com oli mainittu 349 rikosilmoituksessa.

Suomalaisten korttitiedot olivat joutuneet rikollisten käsiin sen jälkeen, kun suomalaiset olivat asioineet hotellisivustolla.

Verkkorikolliset tehtailevat myös uskottavan näköisiä kalasteluviestejä.

Niissä he pyytävät ihmisiä ilmoittamaan luottokorttinumeronsa ja -koodinsa eri syistä, esimerkiksi verkkomaksuja varten.

– Jos antaa siinä tietonsa, kaikki tiedot ovat menneet, Muurman sanoo.

Kuluttajan ei pitäisi antaa korttia tai sen tietoja vieraisiin käsiin. Korttitietojen antamisessa pitäisi olla aina varovainen ja miettiä, kuka tietoja pyytää ja mistä syystä.

Verkkokauppoihinkin kuluttajien kannattaa antaa korttitietonsa vain harkinnan jälkeen.

– Asiakkaan pitäisi yrittää varmistaa, onko kaupan toinen osapuoli luotettava, vaikka varsinkaan ulkomaisissa verkkokaupoissa se ei ole kovinkaan helppoa, Muurman sanoo.

Jos joku saa korttitietokannan haltuunsa, kortin omistaja ei pysty tekemään juuri mitään.

– Silloin pitää vain seurata kortin maksuliikennettä ja luottokorttilaskuja, onko niissä ylimääräisiä veloituksia ja kertoa niistä kortin myöntäjälle.

Lue uutinen: Kaleva 10.5.