Itä-Savo: Pieksämäellä kopioitiin syksyllä 200 kortin tiedot - epäilty kiistää

30.3.2016

Jos epäilee pankkiautomaatilla tai kylmäasemalla olevan kopiointilaitteen, pitää myös olla heti yhteydessä poliisiin. Kuva on Pieksämäen ABC:n kylmäaseman automaatista, jossa on ollut skimmauslaite. Kuva: Aki Heinonen

 

Pieksämäellä kopioitiin viime syksynä noin 200 pankkikortin tiedot. Poliisi alkoi tutkia tapauksia helmikuussa, jolloin kävi ilmi, että jäljentäjä eli skimmauslaite oli ollut Pieksämäen ABC:n kylmäasemalla jo edellisen vuoden syyskuussa. 
Tutkinnanjohtaja Harri Pöysti Itä-Suomen poliisista kertoo, että heillä on tapauksessa epäilty. 
— Hän kertoo olleensa Pieksämäellä tuona aikana, mutta kiistää asentaneensa mitään laitetta.

Epäillyn jäljille päästiin syksyllä 2015 eri puolilla Suomea tapahtuneiden korttien kopiointien kautta. 
— Näissä oli kolme tekijää. Osasta on jo tullut tuomioitakin, Pöysti toteaa. 
Pieksämäen tapauksen aineisto on kasassa ja poliisi odottaa nyt palaveria syyttäjän kanssa, jossa ratkeaa, miten asia etenee. 

Skimmauslaite on paikallaan yleensä päivän tai pari. 
— Näissä on usein pitkä viive, että asia huomataan. Pieksämäelläkin meni viisi kuukautta. Harvoin niitä tietoja heti vingutetaan. Usein ruvetaan operoimaan ulkomailta käsin vähän myöhemmin, Pöysti toteaa.

Jos epäilee oman kortin joutuneen kopioiduksi, pitää heti olla yhteydessä pankkiin ja poliisiin. Ennakkoon kortin käyttöön voi asettaa maarajoituksia. 
Pieksämäen tapauksista osa tuli ilmi, kun luottokorttiyhtiö varoitti rahojen nostoyrityksistä. Kortteja oli yritetty käyttää Indonesiassa ja Balilla.

Jos epäilee pankkiautomaatilla tai kylmäasemalla olevan kopiointilaitteen, pitää myös olla heti yhteydessä poliisiin. 
— Se on ainoa mahdollisuus, että poliisi saa laitteen haltuun tuoreeltaan. Iisalmessa näin kerran yksi laite saatiin, Pöysti toteaa. 

Lue uutinen: Itä-Savo.