IS:Turvapaikanhakijoille ei rahaa käteisenä – vastaanottoraha maksukortille

17.2.2016

Maahanmuuttovirasto kokeilee uutta järjestelyä, jossa turvapaikanhakijoiden vastaanottorahat maksetaan maksukortille. 

Maahanmuuttoviraston mukaan korttien tarkoitus on säästää rahaa sekä väistää käteisen käsittelyyn liittyviä riskejä.

Vastaanottoraha on aikuisille turvapaikanhakijoille 76–315 euroa kuussa. Summan suuruuteen vaikuttaa muun muassa se, tarjotaanko vastaanottokeskuksessa ateriat.

Maahanmuuttovirasto kokeilee maksukorttia joissakin pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa. Turvapaikanhakijoiden vastaanottoraha maksetaan prepaid-kortille, jota voi käyttää maksukorttina ja käteisen nostamiseen automaateista.

–Kortit säästävät rahaa. Lisäksi vältytään käteisen käsittelyyn liittyviltä riskeiltä, sanoo Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen.

Tulevaisuudessa kortteja saatetaan käyttää myös palkanmaksuun. Turvapaikanhakijoiden on vaikea saada pankkitiliä, eivätkä työnantajat halua maksaa palkkoja käteisenä.

Sisäministeriö valmistelee lainmuutosta, joka koskisi oleskeluluvan saaneita henkilöitä. Tarkoitus on tehdä henkilöllisyystodistuksen saaminen helpommaksi ulkomaalaisille, jotta he voivat helpommin hankkia pankkitilin ja nettipankkitunnukset. Tästä ei kuitenkaan ole apua turvapaikanhakijoille.

Maksukortit voivat auttaa työllistymistä 

Turvapaikanhakijoiden työnteon helpottamiselle on kysyntää, sanoo ylitarkastaja Päivi Keskitalo Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

– Lumityöt on yksi esimerkki, joka on usein ollut esillä.

Mutta turvapaikanhakijoiden työllistyminen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Ensin vaaditaan Maahanmuuttovirastolta todistus, että turvapaikanhakija saa tehdä töitä. Jos turvapaikanhakijalla on passi, saa hän luvan kolmen kuukauden kuluttua Suomeen tulosta. Passiton joutuu odottamaan puoli vuotta. Ongelma syntyy myös siitä, että työantajat vaativat työntekijöiltä pankkitilin.

– Työnantajat eivät halua maksaa palkkoja käteisenä, Keskitalo toteaa.  

Lue uutinen: Ilta-Sanomat 13.2.