Digitoday: Todella erikoinen ominaisuus kiristysohjelmassa – käyttääkö tätä kukaan?

13.9.2016

11.9.2016 05:45 Philadelphia-kiristäjässä on erikoinen toiminto hellämielisiä verkkorikollisia varten, Bleeping Computer kertoo. Jos sellaisia on olemassakaan.

Stampado-kiristysohjelmasta on ryhdytty kauppaamaan uutta versiota nimeltä Philadelphia, paljastuu verkon pimeillä kujilla käydystä myyntikeskustelusta.

Bleeping Computerin mukaan nimimerkki The Rainmaker myy kiristäjää 400 dollarilla ja mainostaa sitä halvaksi ja helpoksi tavaksi käynnistää kiristyskampanjoita. Tavoitteena oli saastuttaa 20 000 uhria ensimmäisenä jakelupäivänä.

Kiristäjän kehittyneiksi toiminnoiksi mainitaan muun muassa automaattinen lunnaiden maksun tunnistaminen, jolloin ohjelma palauttaa salaamansa tiedostot uhrille ilman rikollisen toimia. Lisäksi Philadelphian hallintaruudussa on Give Mercy (Anna armoa) -niminen nappi, joka pelastaa uhrin ilman, että hänen täytyy maksaa mitään.

Lähempi tarkastelu kuitenkin todistaa, että Philadelphia ei ole niin hienostunut, kuin myyntipuheessa väitetään. Ohjelma on mahdollista purkaa ja analysoida heikkouksien varalta. On lisäksi vahvoja viitteitä siitä, että Philadelphian käyttämä salaus on mahdollista avata.

Eli jos joutuu kiristäjän uhriksi, kannattaa maksamisen sijaan pyytää apua Bleeping Computerin tukipalstalla – tai sitten odottaa sitä vähemmän todennäköistä skenaariota, että rikollinen painaa armonappia ja palauttaa tiedostot ilmaiseksi.

Kiristysohjelmien varalta käyttäjällä tulisi joka tapauksessa olla olemassa internetistä irtikytketyt varmuuskopiot tärkeistä tiedoistaan, jottei lunnaiden maksamiseen syntyisi edes houkutusta.

Lue uutinen täältä