Deski.fi: Artikkeli: Tutkimus: Suomalaiset uskovat identiteettivarkauden tapahtuvan todennäköisimmin ulkomaan matkalla

22.6.2016
Artikkeli: Tutkimus: Suomalaiset uskovat identiteettivarkauden tapahtuvan todennäköisimmin ulkomaan matkalla
 

Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 150 000 kertoo joutuneensa joskus identiteettivarkauden uhriksi ja jopa puoli miljoonaa tietää jonkun uhriksi joutuneen tuttavapiiristään. Tutkimuksen mukaan lähes joka toinen nuori, 47 prosenttia, uskoo identiteettivarkauden tapahtuvan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Ulkomailla identiteettivarkauden uhriksi joutuvan kannattaa toimia nopeasti, jotta taloudelliset vahingot jäävät minimiin.

Identiteettivarkaus on nopeimmin kasvava varkaudenmuoto maailmalla ja Suomi ei tee tässä poikkeusta. Hyvinvoinnin ja teknologian maana Suomi houkuttelee identiteettivarkaita.

”Suomalaisten henkilötiedot ovat rikollisille erittäin arvokkaita ja tietoja kaupataan myös eteenpäin. Jo pelkästään viime vuoden aikana 40 000 suomalaista joutui identiteettivarkauden uhriksi. Se on hälyttävä lukema”, pohtii mySafetyn vakuutusasiamies ja kehityspäällikkö Tommi Heimonen.

Nuoret alttiimpia identiteettivarkauksille


Nuorten käsitykseen siitä, että identiteettivarkaus tapahtuu todennäköisemmin ulkomailla, vaikuttaa se että identiteettivarkauksista ei puhuta paljon. ”Kun tietoja käytetään väärin, ei niistä yleensä halua puhua julkisesti”, Heimonen jatkaa.

18–29-vuotiaiden tuttavapiirissä identiteettivarkauksia tapahtuu keskimääräistä enemmän ja nuoret aikuiset ovat joutuneet vanhempia useammin varkauden uhriksi.

”Nuoret ovat aktiivisempia ja liikkuvat paljon eri tapahtumissa. Tietojen jakamista esimerkiksi netissä ei kyseenalaisteta tarpeeksi ja henkilöpapereita saatetaan lainata eteenpäin. Vanhemmat ikäluokat käyttävät erilaisia suojaamiskeinoja ja ovat varovaisempia”, selventää Heimonen.

Sosiaaliset toiminnot ovat nuorilla myös vilkkaampia ja henkilötietoja saattaa mennä enemmän erilaisiin yhteisöpalveluihin, josta rikollisen on helppo napata tarvittavat tiedot. ”Muistan jopa tapauksen, jossa julkisessa päivityksessä Facebookissa oli henkilön passi, eikä mitään tietoja ollut peitetty. Tervettä järkeä saa myös käyttää ikään katsomatta”, Heimonen toteaa.

Ulkomailla uhriksi joutunut – toimi näin

Jo ennen matkaa voi tietyillä toimenpiteillä varmistaa, ettei joudu identiteettivarkauden uhriksi tai uhriksi joutuessa vahingot pysyvät mahdollisimman pieninä. Kattava vakuutus ja esimerkiksi tietovahti kannattaa olla. Tietovahtipalvelu ilmoittaa, jos joku käyttää henkilötunnusta esimerkiksi lainanottoa tai puhelinliittymiä varten. Jos kuitenkin joutuu identiteettivarkauden uhriksi, kannattaa kääntyä poliisin puoleen.

”Jos passi, ajokortti tai koko kaunis vyölaukku on hävinnyt, kannattaa mennä heti tekemään ilmoitus paikalliselle poliisille. Sieltä saa mukaan asiakirjan, jossa näkyy että olet tehnyt rikosilmoituksen. Suomeen palatessa voit jatkaa asian selvittämistä, jos esimerkiksi perättömiä laskuja ilmaantuu”, selventää Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Erno Koivumäki.

Mikäli varkaus jää huomaamatta ulkomaan matkan aikana, Suomen poliisi ottaa vastaan myös ulkomailla tapahtuneista rikoksista rikosilmoituksia. ”Poliisi pyrkii selvittämään rikosta ulkomaan paikallisen poliisin kanssa, jos se on mahdollista.”

Vältä näitä virheitä lomamatkalla

1. Virhe: Matkan yksityistiedot ja kesto on luettavissa esimerkiksi suoraan sosiaalisen median kanavistasi. Älä ilmoita matkasi tarkkoja yksityiskohtia kaikille. Lomamatkalle lähdettäessä ei kannata ilmoittaa liian tarkkaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Silloin tarjoaa varkaille suoraan tiedon, milloin koti on tyhjillään.

2. Virhe: Passi lojuu hotellihuoneen pöydällä tai kulkee takataskussa. Pidä passi ja tärkeät asiakirjat hyvässä tallessa matkan aikana, esimerkiksi hotellihuoneesi tallelokerossa. On erittäin tärkeää ilmoittaa heti poliisille, jos passi katoaa.

3. Virhe: Lompakossa ovat kaikki kortit mukana myös lomamatkalla. Lompakkoon ei kannata ottaa mukaan esimerkiksi kanta-asiakaskortteja, kirjastokortteja tai muita henkilötietoja sisältäviä kortteja, joita matkalla ei tarvitse. Ota mukaan vain välttämättömät kortit.

4. Virhe: Maksat luottokortilla myös epämääräisissä pikkuputiikeissa. Pidä huolta, ettei kauppias vie maksukorttiasi takahuoneeseen kopioitavaksi vaan rahastaminen tapahtuu silmien edessä. Yleensä pienet kioskit ja rihkamakaupat harrastavat kopiointia.

5. Virhe: Maksat kaiken maksukorteilla. Tee pienet ostokset käteisellä, maksa esimerkiksi virvoitusjuomat rannalla käteisellä. Isommat ostokset on yleensä turvallista tehdä maksukortilla.

6. Virhe: Matkapuhelimen pitäminen ravintolan pöydällä ilman näyttölukkoa. Aktivoi matkapuhelimesi näyttölukko. Pidä hyvää huolta puhelimestasi, älä pidä sitä turhaa näkyvillä matkan aikana. Älypuhelimet sisältävät paljon tietoja, joita voi käyttää väärin.

Tiedot ovat peräisin mySafetyn teettämästä kyselytutkimuksesta, joka toteutettiin 5.4.- 28.4.2016. Tutkimuksen toteutti Research-Insight Finland. Tutkimukseen vastasi kaikkiaan 3117 henkilöä. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 18–70 -vuotiaat suomalaiset.

Lisätietoja: 

Niclas Fagerlund
Toimitusjohtaja
mySafety
Puh. +358 50 3150 207
S-posti: niclas.fagerlund@mysafety.fi
www.mysafety.fi 
www.facebook.com/mySafetyFINLAND 

Paula Persson
Markkinointipäällikkö
mySafety
Puh. +358 40 6386120
S-posti: paula.persson@mysafety.fi

mySafety Oy tarjoaa turva- ja vakuutuspalveluita ja on toiminut Suomessa vuodesta 2008 lähtien. Suomessa mySafetyn palveluksessa on noin 80 henkilöä ja toimistot sijaitsee Helsingin Vallilassa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999, Lisäksi mySafety toimii Norjassa, Puolassa, Venäjällä ja Ukrainassa. Pohjoismaissa mySafetylla on yhteensä 1,5 miljoonaa asiakasta, joista Suomessa n. 100 000.

Lue uutinen: Deski.fi.