Aamuset: Joka neljäs euro maksetaan Suomessa Visa-kortilla

17.2.2016

Visa Europe julkisti tammikuun lopulla ennätyksellisen 2,31 miljardin euron tuoton. Se tarkoittaa jopa 25 prosentin kasvua vuositasolla. Yhtiö on tilittänyt ennätykselliset 739 miljoonaa euroa osakkaille alennusten sekä yhteisinvestointiprojektien muodossa. 

Visa Europen osuus Euroopassa kulutetuista euroista on tällä hetkellä yli euro jokaista maksettua 5,70 euroa kohden, ja myönnettyjä Visa-kortteja on jo 522 miljoonaa kappaletta eli enemmän kuin yksi Visa-kortti jokaista aikuista kohden. Visa-korteilla tehdyt maksut kasvoivat viime vuodesta 7,7 prosenttia.

– Uusi vuosikertomuksemme osoittaa kuluneen vuoden olleen taloudellisesti menestyksekkäin vuotemme tähän mennessä. Ennätyksellisen liikevaihdon lisäksi järjestelmämme toimivat sadan prosentin saatavuudella yli sadan peräkkäisen kuukauden ajan. Lisäksi luottokorttien väärinkäyttö on saatu pidettyä ennätyksellisen vähäisenä: sen osuus on jäänyt viiden sentin alapuolelle jokaista käytettyä 100 euroa kohden, kommentoi Visa Europen toimitusjohtaja Nicolas Huss.

Visa Europen Suomen maajohtajan Vesa Tukosen mukaan suomalaisten maksukorttien väärinkäyttö on pysynyt alhaisena.

– Suomalaisten maksukorttien väärinkäyttö on selkeästi eurooppalaisen keskiarvon alapuolella. Suomessa maksukorttien väärinkäytön osuus on ainoastaan 1,2 senttiä jokaista käytettyä sataa euroa kohti, mikä on alle kolmasosa Euroopan keskiarvosta. Väärinkäytön ehkäisemiseksi on kehitetty ja kehitetään edelleen useita keinoja, jotta se saataisiin pidettyä mahdollisimman alhaisena myös tulevaisuudessa, Tukonen kertoo.

– Vuonna 2015 Visa-korttien lähimaksuominaisuuden käyttö ylitti Euroopassa miljardin kerran rajan. Olemme lisäksi lanseeranneet tokenisaatiopalvelun, joka auttaa suojaamaan kuluttajan arkaluonteisia korttitietoja sekä lisää digitaaliseen maksamisen turvallisuutta. Myös Apple Pay toimii palvelumme avulla. Tokenisaatiopalvelumme odotetaan tulevaisuudessa toimivan pohjana useille tuotteille ja palveluratkaisuille, sanoo Huss.

Syyskuussa päättyneellä tilikaudella lähimaksuja oli tehty Visa-korteilla 1,7 miljardia. Lokakuussa Britanniassa joka seitsemäs ostos maksettiin kassalla Visa-kortin lähimaksuominaisuudella.

– Suomessa on lähimaksuominaisuudella varustettuja Visa-kortteja jo noin kolme miljoonaa kappaletta, sekä kymmeniä tuhansia niiden vastaanottamiseen aktivoituja maksupäätteitä. Merkille pantavaa on, että mukana ovat myös merkittävimmät vähittäiskaupan toimijat. VisaEuropen tilastojen mukaan lähimaksamisen suosio on kasvanut Suomessa merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Vuoden 2016 aikana odotan pankkien tuovan lähimaksuominaisuuden kuluttajien saataville myös mobiililaitteisiin, Tukonen tarkentaa.

Visa Inc. ja Visa Europe ilmoittivat marraskuussa yhdistyvänsä yhdeksi maailmanlaajuiseksi yhtiöksi. Kauppasopimus odottaa edelleen viranomaisten hyväksyntää, mutta sen oletetaan vahvistuvan Visa Inc. -yhtiön tilikauden kolmannella kvartaalilla huhti-kesäkuussa.

– Visa Inc:n ja Visa Europen yhdistyminen tuo jäsenille merkittävää lisäarvoa esimerkiksi maksetun vastikkeen ansiosta mutta myös siksi, että hallituksemme uskoo yhdistymisen auttavan vastaamaan tulevaisuudessa aiempaa paremmin asiakkaiden odotuksiin. Visa Inc. on sitoutunut eurooppalaisen liiketoiminnan kehittämiseen sekä pitkäaikaisiin investointeihin, kommentoi puheenjohtaja Gary Hoffman.

– Nyt on juuri oikea aika Visa Europen ja Visa Inc.:n yhdistymiselle, sillä liiketoiminnan skaalaaminen sekä markkinoiden ja rahoitusmahdollisuuksien avautuminen tuovat meille oleellisen kilpailuedun. Kahden yhtiön sulautuminen yhdeksi globaaliksi toimijaksi vahvistaa taloudellista asemaamme sekä kasvattaa toimintamme laajuutta. Siten voimme myös vauhdittaa uuden sukupolven maksamista Euroopassa sekä vahvistaa yhteistyötämme niin nykyisten kuin uusienkin asiakkaidemme kanssa. Kauppa luo Euroopalle aiempaa keskeisemmän aseman globaaleilla markkinoilla, ja samalla voimme hyödyntää johtavaa asemaamme tulevaisuuden rakentamisessa, kuvaa Huss.

– Jatkossa tarjoamme Euroopan alueen asiakkaillemme entistä laajemman pääsyn maailmanlaajuisille markkinoille, sekä tuomme teknologian, investoinnit ja resurssit aiempaa paremmin asiakkaidemme saataville. Yhä nopeammin kehittyvät sähköiset maksutavatmuokkaavat vähittäiskaupan tulevaisuutta, sillä ne tuovat kauppiaille mm. enemmän asiakasdataa liiketoiminnan kasvattamiseksi. Kuluttajat hyötyvät esimerkiksi joustavasta maksamisesta, jonka ansiosta he voivat maksaa valitsemallaan laitteella missä ja milloin vain.

Lue uutinen: Aamuset 16.2.2016