Yle Uutiset: Röyhkeä varas vei vanhuksen luottokortit ja tunnusluvut – käytti kuin omiaan

3.11.2015

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa 25-vuotiaan miehen saaman kolmen kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Käräjäoikeus oli katsonut miehen syyllistyneen törkeään maksuvälinepetokseen, mutta hovioikeus piti tekoa pelkkänä maksuvälinepetoksena. Hovioikeuden mielestä mies ei ollut tehnyt rikostaan erityisen suunnitelmallisesti.

Rikos tapahtui Virolahdella helmi-maaliskuussa vuonna 2012. Syytetty oli ottanut iäkkään miehen lompakosta luvatta kaksi luottokorttia sekä yhden pankkikortin sekä korttien tunnusluvut. Hän oli nostanut korteilla rahaa eri paikkakunnilla sekä käyttänyt kortteja maksuvälineinä. Mies käytti kortteja luvatta 6 300 euron arvosta. Rikoksen uhri menehtyi yli vuosi tapahtuneen jälkeen, ennen käräjäoikeuden ratkaisua.

Syytteen mukaan petoksessa aiheutettiin huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa ja rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti. Syytetty on myöntänyt toimineensa syytteen kuvaamalla tavalla, mutta kiisti törkeän maksuvälinepetoksen. Hän myönsi vain tavallisen maksuvälinepetoksen.

Käräjäoikeus katsoi, ettei vastaajaa voitu tuomita ehdolliseen vankeuteen, sillä hänet oli aiemmin tuomittu ehdottomiin vankeusrangaistuksiin useista rikoksista, joista osa on ollut samankaltaisia ja ne ovat tapahtuneet lyhyen ajan sisällä.

Lue uutinen täältä.