Vantaan Sanomat: Kiristäminen netissä poliisille tuttua – tällainen on tyypillinen huijaus

6.7.2015

Poliisilla on Suomessa tutkittavanaan kaikkiaan yli tuhat tapausta, joissa yksityishenkilöiden tietokoneita on lukittu etänä ja vaadittu maksua koneen avaamisesta, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin rikosylikomisario Timo Nyyssönen .

Tapausten tutkinta on keskitetty Itä-Uudenmaan poliisille.

Poliisi on yhdistänyt kyseisten haittaohjelmien tutkinnan Ransomware-nimiseksi rikossarjaksi. Ransomware tarkoittaa yleisesti tiedostoja salaavia kiristyshaittaohjelmia.

– Tutkinnan myötä on tullut ilmi, että poliisilla tulisi olla lainsäädännön sallimana oikeudet torjua tällaista rikollisuutta vastahyökkäyksin ja ohjata rikollisten nettiliikennettä vaarattomille vesille, Nyyssönen katsoo kolumnissaan poliisin verkkosivuilla.

Hän viittaa myös tulevan poliisiylijohtajan Seppo Kolehmaisen näkemykseen, että yksi tulevaisuuden turvallisuusuhka on juuri netissä tapahtuva kyberrikollisuus.

Jo useamman vuoden ajan levinneet kiristysohjelmat esittävät tietokoneen käyttäjälle ilmoituksen, joka näyttää tulevan paikallisen maan viranomaiselta. Ilmoituksessa vaaditaan maksettavaksi sakkoa ja näytetään uhrille viesti, jossa näkyy poliisin virallinen tunnus.

Viestissä vaaditaan yleensä 100–150 euron sakkomaksua, jonka kerrotaan poistavan koneen lukituksen. Poliisi ja Viestintävirasto varoittavat, että lunnaiden maksaminen ei takaa tiedostojen palautumista. Päinvastoin se kannustaa verkkorikollisten toimintaa.

Haittakiristysohjelmat havaittiin aikoinaan ensin Länsi-Euroopassa, mutta ne ovat sittemmin levinnyt hyvin laajalti ympäri maailmaa.

Lue uutinen: Vantaan Sanomat

Lue ohjeita: Haittaohjelmat