Tivi: Eurooppa jäi lähimaksamisen junasta - syynä liian aikainen edistyksellisyys

28.5.2015

Pohjoismaat ja muu Eurooppa ovat jääneet jälkijunaan kontaktittomassa eli lähimaksamisessa. Syy siihen kuulostaa kummalliselta.

Eurocardin tulevaisuuden maksutapojen asiantuntija Jes Rasmussenin mukaan se johtuu siitä, että Euroopassa oltiin aikaisemmin edellä uusien teknologioiden käyttöönotossa.

"Täällä päivitettiin joitain vuosia sitten koko siruun ja pin-koodiin pohjautuva maksuinfrastruktuuri. Se oli erittäin kallista, ja sellaisen investoinnin takaisinmaksuaika on pitkä”, hän valottaa.

Euroopassa jäätiinkin miettimään, miksi pitäisi taas tehdä iso investointi uuteen teknologiaan, josta saatavat hyödyt ovat rajallisia.

”Siruun ja pin-koodiin pohjautuvat teknologia kun toimii erittäin, erittäin hyvin”, Rasmussen muistuttaa.

Yhdysvalloissa, jossa ei ole käytössä siru- ja pin-kooditeknologiaa, tilanne on aivan toinen.

”Siellä painiskellaan korttihuijausten ja -väärennösten synnyttämien ongelmien kanssa. Siksi motivaatio hypätä teknologiassa uudelle tasolle on suuri.”

Lähimaksaminen tulee sittenkin

Ei Euroopassakaan ole toimettomia oltu. Rasmussen arvioi, että viiden vuoden kuluttua kontaktittoman maksamisen infrastruktuuri on käyttökunnossa koko Euroopassa.

Hänen mukaansa vuonna 2017 jokaisessa uudessa maksupäätteessä on antennilaitteisto, jonka avulla voi tehdä lähimaksuja, ja vuoden 2019 loppuun mennessä jokainen päätelaite Euroopassa hyväksyy kontaktittoman maksukortin tai lähimobiilimaksamisen.

Isot ruokakaupat ovat nyt vaihtamassa maksupäätteitään. Asiakkaalla täytyy kuitenkin olla pankista saatu muovikortti, jossa on kontaktiton antenni.

"Tänä päivänä lähimaksaminen ei korvaa sirua ja pin-koodia vaan se täydentää niitä pienissä ostoksissa”, Rasmussen toteaa.

Lue uutinen: Tivi 28.5.2015