Talouselämä: Älä tee itsestäsi syöttiä - 6 tapaa, joilla houkutat hakkeria

8.5.2015

Usein hakkeroinnin syynä on käyttäjän oma toiminta eikä niinkään huippuälykäs tekninen koodaus. Siksi kannattaa miettiä omaa toimintaa verkossa, jos haluaa pysyä turvassa hyökkäyksiltä. Business Insider listasi kuusi tapaa, joilla käyttäjät tekevät itsestään helpon saaliin hakkereille.

1. Liian ilmeinen salasana

Ihmiset ovat laiskoja turvatessaan verkkolaitteita. Usein salasanaksi valitaan helpoin vaihtoehto. Käytetyin salasana onkin 123456. Toisena on "password" eli salasana. Älä sinä turvaudu näihin vaihtoehtoihin. Sanan mukaan kannattaa valita numero ja joitakin erikoismerkkejä.

2. Et käytä kaksivaiheista todennusta

Vaikka keksisit edistyneen salasanan, se voidaan silti varastaa tai arvata. Siinä tapauksessa on hyvä olla jokin lisäturva. Kaksivaiheisessa todennuksessa voit esimerkiksi salasanan lisäksi syöttää toisella sivulla koodi, joka sinulle on lähetetty puhelimeen. Aikaavievää? Ei niinkään, vaan lisää turvaa.

3. Käytät ilmaista wi-fiä

Langaton internet kahvilassa on kätevää, mutta lisää mahdollisuutta hakkerointiin.

4. Sama salasana useissa palveluissa

Vaikka se onkin ärsyttävää, saman salasanan käyttäminen ei ole yksinkertaista vain sinulle, vaan myös hakkereille. Jos monessa palvelussa käyttämäsi salasana tulee julki, hakkerit pääsevät käsiksi kaikkiin henkilökohtaisiin palveluihisi. Jokaiseen eri palveluun pitäisi keksiä oma salasana.

5. Syötit yksityisiä tietoja suojaamattomalle verkkosivulle

Tätä tapahtuu jatkuvasti. Näet jotain, mitä haluat ostaa, painat ostonappulaa, joka pyytää sinulta luottokorttitietoja, ja syötät tiedot palveluun. Aina kannattaa varmistaa, onko sivusto suojattu ja käyttääkö sivusto Https-protokollaa.

6. Avasit liitteen

Yleisin keino, jolla hakkerit pääsevät perusteettomasti käsiksi ihmisten tileihin on sosiaalisen manipuloinnin kautta. Tässä hakkerit saavat pahaa-aavistamattomat käyttäjät tekemään hakkeroinnin puolestaan. Jotkut lähettävät vain sähköpostin, jossa on liitteenä haitallinen tiedosto. Liitteet eivät päällisin puolin vaikuta harmillisilta, mutta todellisuudessa ne ovat vaarallisia.

Lue uutinen: Talouselämä