Kouvolan Sanomat: Sopiomusehdot kannattaa lukea niin että ymmärtää

3.11.2015

Moni allekirjoittaa sopimuksen huolettomasti. Suuriakin taloudellisia sitoumuksia tehdään papereita kunnolla lukematta.

Laiskuus voi kostautua. Kymmeniä vuosia maksettu vakuutus ei korvaakaan mitään, kun vahinko lopulta tapahtuu. Pankki ei vastaakaan luottokortin hukanneen menetyksistä.

— Sopimukset luetaan valitettavan ylimalkaisesti jos ollenkaan, kertoo vakuutusasiantuntija Hanna Salo Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta (FINE) .

Tavallinen ihminen tekee elämänsä aikana lukuisia taloudellisia sopimuksia. Sellaisia ovat muun muassa pankkitilin avaaminen, vakuutuksen ottaminen, lainan nostaminen tai sijoittaminen.

Sopimusta tehdessä eteen lyödään nivaska papereita. Pankki ja vakuutusyhtiö ottavat yleensä allekirjoituksen paperiin, jossa todistetaan, että tiedot on annettu. Ymmärtämisestä ei huolehdi kukaan muu kuin kuluttaja itse. Jälkikäteen hän on sitten heikoilla.

Salo kehottaa valmistautumaan huolellisesti sopimuksen tekoon. Kannattaa miettiä, mikä on itselle tärkeintä, ja minkälaista turvaa hakee. Mikä on oma elämäntilanne, mitä omistaa ja mitä haluaa turvata.

Sopimus sitoo kumpaakin osapuolta. Kuluttajan velvollisuutena on esimerkiksi maksaa maksut, lyhennykset ja korot ajoissa, huolehtia hyvin maksukortista ja antaa vakuutusyhtiölle oikeat tiedot.

Lue uutinen: Täältä