Karjalainen: Helsingin poliisi varoittaa nettihuijareista

5.10.2015

Helsingin poliisilla on tutkittavana kaksi syyskuun lopulla tapahtunutta rikosta, jossa sähköpostitse on kalasteltu yksityishenkilöiden verkkopankkitunnuksia ja salasanoja.

Sähköpostit on muokattu näyttämään Nordea-pankin nimissä lähetetyiltä, ja niissä on tiedusteltu verkkopankkitunnuksia ja muita pankkiasiointiin tarvittavia tietoja. Tapauksissa on yritetty siirtää tileiltä kymmeniätuhansia euroja. Rikoksia tutkitaan törkeinä maksuvälinepetoksina.

Vastaavanlaisia tekoja on kesäkuusta lähtien tullut ilmi useampia eri puolilla Suomea. Pankit eivät koskaan tiedustele pankkitunnuksia tai maksukorttitietoja sähköpostitse tai puhelimitse. Verkkopankkien ja maksukorttien turvalliseen käyttöön verkossa neuvotaan pankkien omilla sivustoilla.

- Läheisten olisi hyvä käydä iäkkäiden ihmisten kanssa läpi pankkiasioinnin turvallisuustekijöitä. Pankkien omilta sivuilta saa näihin asioihin parhaan opastuksen, muistuttaa tutkinnanjohtaja, komisario Juha Holopainen.

Jos on syytä epäillä joutuneensa huijauksen uhriksi, on ensisijaisesti otettava yhteyttä omaan pankkiin. Näin vältetään lisävahingot. Pankki opastaa tarvittaessa kääntymään poliisin puoleen.

Lue uutinen: Karjalainen

Lue ohjeita: Kalastelu ja huijaukset