Itä-Savo:Poliisi varoittaa maksuväline- ja nettipetoksista

28.1.2016

Itä-Suomen poliisi varoittaa alueen asukkaita maksuväline- ja nettipetosten yleistymisestä. Kyseisten rikosten määrä on lisääntynyt selvästi.

– Niistä on tullut yksi niin sanotun massarikollisuuden yleisimmistä rikosilmoituksen syistä. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisilaitoksen Kuopion pääpoliisiasemalla kirjattiin perjantaina yksitoista rikosilmoitusta maksuvälinepetoksista. Osa maksuvälinepetoksista on mahdollista estää tilinomistajan omalla toiminnalla, toteaa rikosylikonstaapeli Esko Salo Itä-Suomen poliisista.

 

Salon mukaan esimerkiksi luottokortin turvaominaisuuksia pystyy itse muokkaamaan myös nettipankissa. Hän toteaa, että luottokortille pystyy asettamaan maarajauksia, ja lisäksi nettimaksut on mahdollista kieltää. Luottokortin maksurajaakaan ei kannata pitää liian korkealla.

– Pelkästään maarajauksella pystyy estämään sen, ettei kaapatuilla korttitiedoilla pysty tekemään nettiostoksia esimerkiksi Aasiassa. Tällä hetkellä pelkästään Kuopiossa kirjataan päivittäin ilmoituksia siitä, että luottokortilla on tehty luvatta ostoksia ulkomaisissa nettikaupoissa.

Salon mukaan toinen yleinen ongelma ovat internetin kauppapaikat, joissa yksityiset henkilöt myyvät tavaraa.

– Suurin osa myyjistä on tietenkin rehellisiä. Mikäli myyjä pyytää maksua muulle kuin kotimaiselle tilille, kannattaa harkita tarkoin. Kannattaa suhtautua varauksella myös silloin, jos myyjä vaihtaa yllättäen viime hetkellä tilinumeroa, johon maksu tulisi suorittaa.

Salon mukaan ostopäätöstä tehdessä kannattaa käyttää hyödyksi myös internetin tietoja myyjästä. Osa nettipetosten tekijöistä käyttää omia henkilötietojaan ja puhelinnumeroaan, eikä oikeastaan edes yritä peitellä jälkiään.

– Nimellä ja puhelinnumerolla voi kuitenkin löytyä muiden kokemuksia myyjästä.

 

Kolmas poliisille jo tutuksi tullut ongelma ovat tapaukset, joissa kalliita merkkituotteita myydään halvalla.

– Tilauksen jälkeen luottokortilta on kuitenkin laskutettu suurempi summa tai laskutus on tehty useamman kerran. Myyjän sivustoilla on saattanut olla ehdot, joiden mukaan ostajaa sitoutuu jatkamaan tilausta ja hinta on paljon suurempi.

Salon mukaan myyjän kotisivuihin kannattaa tutustua ennen ostopäätöstä ja katsoa myös löytyykö muiden kokemuksia yrityksestä.

Lisäksi Salo mainitsee rahaa pyytävät nettituttavuudet.

– Nämä nettituttavuudet pyytävät rahaa toimittaakseen arvokkaita tavaroita juuri sinulle tai tarvitsevat rahaa päästäkseen luoksesi. Näissä tapauksissa tämä nettituttavat ovat esittäneet esimerkiksi käännösohjelmalla tehtyjä, paljon kirjoitusvirheitä sisältäviä, viranomaisdokumentteja.

Lue uutinen: Itä-Savo 23.1.2016