IS:Näyttikö pankkiautomaatti tältä, kun nostit rahaa? ”On parempi ilmoittaa, jos vähänkin epäilyttää

8.12.2015

Kortinkopiointilaite voi olla vaikea havaita. Asiantuntija kertoo, milloin hälytyskellojen pitäisi soida. 

Automaattiin asennettu skimmauslaite voi aiheuttaa huomattavat vahingot automaattia käyttäneille asiakkaille. Viime viikolla paljastui, että satojen heinolalaisten pankkikorttitiedot saattavat olla Kaakkois-Aasiassa Heinolan torin laidalla sijaitsevaan automaattiin kiinnitetyn kopiointilaitteen takia.

Otto-automaatteja ylläpitävän Automatian palvelutuotantojohtaja Ari Partanen kertoo, että epäilysten pitäisi herätä, jos kortti vaikuttaisi menevän kokonaan automaatin sisään.

– Vanhassa maailmassa kortti meni syvälle, jolloin rosvot pystyivät hyvin pienillä, näkymättömillä huulilla kopioimaan kortteja. Kopiointilaitteita oli asiakkaan todella vaikea, ellei mahdoton havaita. Teimme kuitenkin muutama vuosi sitten sellaisen muutoksen, että toimme kortinlukupään lähemmäs automaatin ulkoseinää, eli kortista jää näkyviin isompi osa, Partanen kertoo.

Kun käytössä on sirukortti, kortin ei siis kuuluisi mennä kokonaan automaatin sisään. Jos näin käy, hälytyskellojen pitäisi soida.

Kamera, jolla kuvataan asiakkaan tunnusluvun syöttäminen, löytyy yleensä näytön yläpuolelta.

– Asiakkaat pystyvät auttamaan itseään, kun joka kerta, kun syöttää tunnusluvun, pyrkii vapaalla kädellä peittämään tunnusluvun syöttämisen riippumatta siitä, käyttääkö korttia pankkiautomaatilla tai kaupan kassalla, Partanen muistuttaa.

Kopioituja kortteja käytetään ulkomailla 

Skimmauslaite lukee kortin magneettijuovan ja kerää talteen kortin numeron, mutta esimerkiksi luottokortin turvalukua vorot eivät saa laitteella tallennettua.

– Lähtökohtaisesti verkkokaupoissa vaaditaan aina turvaluku. Tekijät hakevat nimenomaan sitä, että saavat korttidatan ja pin-koodin ja tekevät kortista identtisen kopion ja menevät esimerkiksi Vietnamiin, Thaimaahan tai Karibian saarille, joissa ei ole käytössä sirupakotusta, Partanen sanoo.

Sirupakotus tarkoittaa sitä, että sirullista korttia ei voi käyttää, jos sen laittaa magneettijuovanlukijaan.

Partanen kertoo, että Heinolan vyyhti lähti purkautumaan, kun asiakas oli huomannut skimmerin. Poliisi kertoi viime perjantaina, että poliisiin oli ottanut neljä henkilöä, joiden korteilla oli nostettu rahaa muun muassa Vietnamissa ja Thaimaassa.

Toimi näin, jos havaitset skimmauslaitteen 

Jokaisessa Otto-automaatissa on näkyvillä puhelinnumero, joka yhdistyy valvomoon. Jos epäilee automaatissa olevan kortinkopiointilaite, kannattaa soittaa automaatissa näkyvään numeroon.

– Jos asiakas ottaa yhteyden valvomoon, sieltä on kyllä suorat yhteydet poliisiin. On parempi ilmoittaa, jos vähänkin epäilyttää, Partanen sanoo.

Yhteyden voi ottaa myös suoraan poliisiin.

Tänä syksynä on paljastunut yhteensä noin 5–6 tapausta, joissa on ollut viitteitä skimmauslaitteesta. Väärinkäytöksiä epäillään kuitenkin ainakin toistaiseksi vain Heinolan tapauksessa, Partanen kertoo.

Lue uutinen: Ilta-Sanomat 7.12.2015