IS: Kuvat: Tällaisilta näyttävät turvalliset Otto-automaatit – skimmauslaitteiden käyttö yleistyy

10.12.2015

Otto-automaatteja on neljää eri mallia. Kaikissa malleissa kopiointilaitteet eivät ole olleet yhtä suuri riesa.

Pankkiautomaatteihin asennetuista kortinkopiointilaitteista on tullut tänä vuonna varsinainen murheenkryyni Suomessa. Tapauksia on paljastunut kuluvana vuonna Helsingissä, Turussa ja Heinolassa. Ilmiö on yleistynyt, sillä viime vuonna ilmeni vain yksi tapaus, jossa Koillis-Helsingissä rahaa nostaneiden kortteja käytettiin Vietnamissa.

– Helsingissä on havaittu 5–6 eri tapausta, joista osassa on viitteitä, että samaan automaattiin on muutamaan otteeseen asennettu kopiointilaite. Heinolassa tapauksia on tänä vuonna paljastunut yksi. Myös Turussa on ollut vuoden aikana yksi epäily, kertoo Automatian palvelutuotantojohtaja Ari Partanen.

Suomessa on käytössä tällä hetkellä neljä erilaista pankkiautomaattimallia. Toisissa malleissa korttien kopiointilaitteita esiintyy enemmän kuin toisissa. Otto-automaatteja ylläpitävä Automatia aikoo vaihtaa automaatteja, joihin varkaiden mielenkiinto on erityisesti kohdentunut.

– Rosvojen mielenkiinto on erityisesti kohdentunut Pro-automaatteihin, Partanen sanoo.

Tältä pankkiautomaatin kuuluu näyttää 

Pankkiautomaatteja on Suomessa käytössä neljää eri mallia, eikä erinäköinen automaatti aina tarkoita sitä, että on syytä huolestua. Tältä automaatti voi näyttää:

Näin voi säästyä harmilta 

– Kopiointi tapahtuu aina samalla tavalla: kortin magneettiura hankitaan ja tunnusluku urkitaan useimmiten kameralla. Sen jälkeen kortista voidaan tehdä identtinen kopio. Tunnusluvun avulla korttia voi käyttää sellaisilla alueilla, joilla ei ole kuultukaan sirukorteista, Partanen sanoo.

Partanen muistuttaa, että tunnusluvun peittämällä voi säästyä paljolta harmilta.

– Tulee sellainen mieleen, että ujostuttaako ihmisiä peittää tunnusluku. Pelkäävätkö he, että tuo toinen ajattelee, että minä ajattelen hänen olevan rosvo, Partanen miettii.

Jos tuttu pankkiautomaatti näyttää erilaiselta kuin ennen, hälytyskellojen pitäisi soida.

– Jos huomaa, että automaatissa on jotain outoa, kannattaa siitä ilmoittaa. Pelkkä epäilys siitä, että jotain on pielessä riittää. Kortin ei pitäisi olla aivan automaatin sisuksissa. Otto-automaatilla kortinkannan pitäisi ainakin jonkin verran näkyä.

Lue uutinen: Ilta-Sanomat 9.12.2015