HS: Pankkipalvelut avautumassa oleskeluluvan saaneille – vastaanottorahat voisi jatkossa ladata prepaid-kortille

29.10.2015

POLITIIKKA 28.10.2015 19:59  Päivitetty: 28.10.2015 19:59
Eeva Palojärvi, HELSINGIN SANOMAT

Sisäministeriö valmistelee maahanmuuttajille peruspankkipalvelut avaavaa henkilökorttia. Uusi ulkomaalaisen henkilökortti voitaisiin myöntää Suomessa jatkuvan oleskeluluvan saaneelle.

Ongelma tällä hetkellä on, että tuhansilla oleskeluluvan saaneilla ei ole riittäviä henkilöpapereita pankkitilin avaamiseksi.

Ulkomaalaisen henkilökortti oikeuttaisi vain pankin peruspalveluihin, eli talletuksiin, nostoihin ja maksuihin. Verkkotunnuksia ei sillä vielä saisi.

Advertisement

Lakiluonnos uudeksi henkilökorttilaiksi lähti lausuntokierrokselle viime viikon lopulla. Lakiesitys on määrä antaa ensi keväänä ja laki tulisi voimaan ensi vuoden loppupuolella.

Turvapaikkaa Suomesta vasta hakeville maahanmuuttovirasto kaavailee avuksi prepaid-maksukorttia. Kortille voisi ladata turvapaikan hakijoiden vastaanottorahat ja kortilla voisi tehdä ostoksia sekä nostoja.

Nyt turvapaikan hakijat saavat vastaanottorahat käteisenä.

”Prepaid-korttia on suunniteltu jo parin vuoden ajan. Olemme kilpailuttaneet kortin toimittajaehdokkaita ja olemme edenneet seulontavaiheeseen”, selvittää maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Korttia on myös tarkoitus kokeilla kymmenessä vastaanottokeskuksessa.

Kuuluvainen toivoo, että kortti olisi käytössä ensi vuoden alkupuolella.

”Onhan se aika hassu tilanne, että käteisrahaa tällä tavalla vielä joudutaan käyttämään”, Kuuluvainen lisää.

Finanssialan Keskusliitto (FK) pitää pankkipalvelujen joustavoittamista tarpeellisena sekä arjen sujuvuuden että kotouttamisen kannalta.

”Olemme itse olleet tässä myös aloitteellisia. EU:n rahapesusäännökset ovat nyt tiukat ja edellyttävät, että pankkitilin avaaja pystyy varmistamaan henkilötietonsa luotettavasti”, sanoo FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

”Jos ei ole passia tai virallista henkilöllisyystodistusta, pankkitiliä ei voi avata. Nyt 40 prosenttia Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista ei voi todistaa henkilöllisyyttään luotettavasti.”

Pankit ovat myös Kaupin mukaan halukkaita tarjoamaan maahanmuuttajille peruspankkipalvelut. Sen sijaan verkkopankkipalvelun avaamisesta eivät pankit innostu.

”Verkkopankkitunnisteitahan käytetään paljon muuhunkin kuin pankkiasiointiin”, Kauppi huomauttaa.

Saksa on päättänyt uutistoimisto Reutersin mukaan avata myös pankkipalveluja maahanmuuttajille.

Saksan hallitus hyväksyi keskiviikkona lakiluonnoksen, joka helpottaa tuhansien turvapaikan hakijoiden mahdollisuuksia avata pankkitili maassa.

Uudet säädökset avaisivat kaikille, myös kodittomille mahdollisuuden saada peruspankkipalvelut Saksassa.

He voisivat avata tilin missä tahansa pankissa Tili oikeuttaisi tallettamaan ja nostamaan rahaa sekä tekemään pankkisiirtoja ja korttimaksuja.

Saksan oikeusministerin Heiko Maasin mukaan ilman pankkitiliä mahdollisuus työllistyä ja löytää asunto on vaikeampaa.

Lue uutinen: Helsingin Sanomat.