HS: Kyberrikosten torjuntakeskus aloittaa Vantaalla – "Helpoimpiin kohteisiin hyökätään yleensä ensimmäisenä"

20.4.2015

Kouluampumisten jälkeen perustetusta nettivinkkijärjestelmästä se oikeastaan lähti. Keskusrikospoliisiin johtaja Robin Lardot käyttää hyväkseen tilaisuuden kiittää vinkkijärjestelmään vihjeitä jättäneitä ihmisiä.

"Järjestelmän vihjeiden avulla on ehkäisty kaikenlaista", Lardot sanoo.

Nyt ollaan vielä pidemmällä: keskusrikospoliisin kyberrikosten torjuntayksikkö on juuri perustettu. Poliisihallitus myönsi alkuvuodesta määrärahan kymmenen uuden viran perustamiseen. Yksikköön KRP:n toimitiloihin Vantaalle rekrytoidaan yhteensä 45 ihmistä.

"Kyseessä on toiminto, joka ei liity pelkästään verkkorikoksiin. Todisteet ovat yhä useammin digitaalisessa muodossa", Lardot huomauttaa. "Meillä täytyy olla kyky vastata näihin tarpeisiin. Olen tyytyväinen, että poliisihallitus antaa siihen paremmat mahdollisuudet."

Uudenkarhea keskus palvelee koko poliisia. Koulu-uhkauksia tehdään yhä, ja esimerkiksi Helsingin yliopistoon pommi-iskua suunnitelleet tutustuivat ja loivat suunnitelmansa pääsääntöisesti verkossa.

Riittääkö nykyinen panostus?

"Kehitettävää ei ole nyt niinkään resursseissa, vaan lainsäädännössä. Useat yritykset tekisivät kanssamme yhteistyötä mutta pelkäävät hetkeä, jona esitutkinta tulee julkiseksi sen päätyttyä", Lardot sanoo.

"Jos poliisilla olisi harkintavaltaa esitutkinnan käynnistämisestä, yritykset voisivat lähestyä meitä vapaammin. Se parantaisi meidän mahdollisuuksiamme luoda kunnollista tilannekuvaa."

Lardot antaa esimerkin. Jos yrityksen tietojärjestelmiin on murtauduttu mutta asiakkaiden tietoihin ei ole päästy käsiksi, poliisin pitäisi voida harkita, käynnistetäänkö esitutkinta. Ilman esitutkintaa tieto tapahtuneesta ei tulisi julki mutta kantautuisi silti poliisille ja olisi hyödynnettävissä.

Uuden kyberrikostorjuntakeskuksen päälliköksi nimitettiin keskiviikkona rikosylikomisario Timo Piiroinen.

"Tavoitteena on jatkossa saada parempaa dataa ilmiöistä, lisää tehokkuutta ja myös avoimuutta", Piiroinen sanoo. "Me olemme kansallinen koordinaatiopiste ja kansainvälisissä kyberrikosasioissa Suomen ikkuna ulospäin."

Kyberrikollisuus on rikoslajeista kansainvälisin. Jo aiemmin Piiroiselle on kyberrikollisuuden takia kertynyt kuukaudesta kahteen matkapäiviä vuoden aikana, sillä keskeisin yhteistyö tapahtuu Euroopan poliisijärjestö Europolin kanssa.

"Toiseksi tärkein kansainvälinen yhteistyökumppani on Yhdysvallat. Osaksi siksi, että Google, Facebook ja muut isot toimijat tulevat sieltä, mutta myös verkossa tapahtuvan rikollisuuden osalta Yhdysvallat on iso toimija."

Eikä kukaan ole täysin turvassa.

"Helpoimpiin kohteisiin hyökätään yleensä ensimmäisenä. Ennen pitkää kaikki kuitenkin voidaan korkata. Oikealla varautumisella, toiminnalla ja tiedottamisella julkisuus on todennäköisesti positiivista."

 

Lue uutinen: http://www.hs.fi/kotimaa/a1429246742034

Lue myös: http://www.hs.fi/kotimaa/a1429244753179