HS: "Internetin yleisin valhe" työllistää poliisia – ihmiset haksahtavat tilausansoihin

9.9.2015

Poliisille on tehty elokuussa poikkeuksellisen paljon ilmoituksia maksuvälinepetoksista. Poliisille ilmoitettiin lähes tuhat maksuvälinepetosta, kun normaali määrä on 500–700 ilmoitusta kuukaudessa.

Keskusrikospoliisin (krp) mukaan ilmoituksia tehdään aina enemmän kesäisin, mutta tämän kesän nousu on poikkeuksellisen suuri.

Ilmiön taustalla ei ole mitään poikkeuksellista rikossarjaa, vaan pääsyynä on maksukorttien huolimaton käyttö netissä.

Krp:n mukaan erityisesti tilausansojen määrä näyttää kasvaneen.

Tilausansa alkaa yleensä mainoksesta, joka tulee esiin sosiaalisessa mediassa tai muualla netissä.

"Ansat ovat hyvin kohdennettuja. Mainokset liittyvät tyypillisesti asioihin, joissa ihmiset ovat heikoilla. Voidaan esimerkiksi luvata ihmeitä naamarasvan avulla. Deittipalveluiden mainokset taas vastaavat erilaiseen tarpeeseen", kertoo rikosylikonstaapeli Tero Toivonen krp:stä.

Mainoksissa saatetaan luvata myös esimerkiksi aurinkolasit tai lenkkikengät todella halvalla tai pelkällä postimaksulla. Ostoksen yhteydessä palvelu pyytää hyväksymään tilausehdot. Monet jättävät ehdot kuitenkin lukematta eli syyllistyvät internetin yleisimpään valheeseen: "olen lukenut ja hyväksynyt ehdot".

Samalla syntyy jatkuva tilaussuhde, joka maksaa esimerkiksi 70 euroa kuussa. "Summat ovat tyypillisesti niin pieniä, että kaikki eivät heti huomaa ylimääräisiä veloituksia", Toivonen kertoo.

Toivosen mukaan ainoa keino välttää tilausansat on oikeasti lukea kaupan ehdot. "Jos niitä ei jaksa lukea tai ymmärrä, sitten ei kannata tilata ollenkaan", Toivonen sanoo.

Tilausansat ovat myös siitä viheliäisiä, että poliisi ei voi tehdä asialle mitään, jos ihminen on itse hyväksynyt kaupan ehdot. Tilaussuhteen purkamisesta pitääkin ensisijaisesti vääntää yrityksen kanssa itse.

"Poliisi ei voi puuttua asiaan, jos kaupassa ei ole erehdytetty jollakin tapaa esimerkiksi käyttämällä hyväksi jonkun toisen yrityksen brändiä", Toivonen kertoo.

Vahingot jäävätkin useimmiten palvelun tilaajan omaksi tappioksi, sillä maksupalvelulaki edellyttää kortin käyttäjältä huolellisuutta.

Lue uutinen: HS

Lue ohjeita: Jatkuvat veloitukset