ESS: Skimmauslaitteilla korttitietoja hankkinut mieskolmikko sai ehdollista vankeutta

31.8.2015

Kolme romanialaista miestä tuomittiin maksuvälinepetoksen valmistelusta maanantaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

He olivat kiinnittäneet huoltoasemien bensa-automaatteihin skimmauslaitteet, joilla voi kopioida maksuvälinekorttien tietoja.

Rikokset tehtiin touko-kesäkuussa Tuusulan Rajalinnantien Shellillä ja kesäkuun alussa Lahdessa Hennalan Shellillä. Miehet myönsivät syyllisyytensä oikeudessa.

Käräjäoikeus tuomitsi 32-vuotiaalle miehelle neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Hän oli käyttänyt skimmauslaitteita sekä Tuusulassa että Lahdessa.

26-vuotias ja 24-vuotias mies osallistuivat rikokseen vain Lahdessa. Heidän tuomionsa on kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Oikeus katsoi, että miehet olivat keränneet skimmauslaitteilla tietoja, joita oli tarkoitus käyttää maksuvälinepetoksen tekemiseen.

Koska poliisi sai haltuunsa skimmauslaitteet suoraan bensa-automaateista, niiden tietoja ei ehditty siirtää eteenpäin eikä käyttää rikollisiin tarkoituksiin.

Miesten hallusta löytyi myös tietokone, jossa oli yli 300 ihmisen maksuvälinekorttien tiedot. Tietokonetta ei pystytty yhdistämään Lahden ja Tuusulan rikoksiin.

Syytetyt kertoivat oikeudessa organisaation toimintamallista, että he saavat laitteet käyttöönsä ja palauttavat ne myöhemmin.

Miehet jäivät kiinni Lahdessa yleisöhavainnon avulla.

Poliisi sai haltuunsa skimmauslaitteet sekä Tuusulasta että Lahdesta. Keskusrikospoliisin tutkimuksissa varmistui, että laitteet sisältävät dataa, mutta sitä ei kuitenkaan pystytty purkamaan.

Lue uutinen: ESS 31.8.2015