HS: Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet

12.2.2013

Identiteettivarkaudella tarkoitetaan yleensä toisen henkilötiedon väärinkäyttöä omaksi taloudelliseksi hyödyksi tai toisen vahingoittamiseksi.

Toisen henkilötiedoilla on esimerkiksi ostettu tavaraa, avattu puhelinliittymiä ja lainattu pankista rahaa.

Keskusrikospoliisin ylitarkastajan Sari Kajantien mukaan identiteettivarkaudet ovat yleistyneet. Tyypillisintä on internetissä tapahtuva maksukorttien väärinkäyttö ja kiusaaminen esimerkiksi väärillä Facebook-profiileilla.

Lain mukaan pelkästään toisena henkilönä esiintyminen ei ole rikos, jos sen avulla ei esimerkiksi tehdä petoksia tai loukata toisen kunniaa.

Sisäministeriön identiteettiohjelmaa valmistellut työryhmä esitti yli kaksi vuotta sitten, että internetin identiteettivarkauksien uhreille tarvittaisiin lisää suojaa.

Lainvalmistelusta vastaava oikeusministeriö on vasta ryhtymässä arviomaan ohjelmassa esiin nostettuja kysymyksiä.

Identiteettivarkauksien kriminalisointi valenettiprofiilien osalta ei ole edistynyt. Oikeusministeriö odottaa myös asiaa koskevaa EU-lainsäädäntöä.

Lainsäädäntöneuvos Mikko Monton mukaan toisen henkilötietojen väärinkäyttö taloudellisen hyödyn hankkimiseksi tai toisen vahingoittamiseksi on jo kriminalisoitu varsin kattavasti. Toisen nimellä esiintymiseen ilman vahingoittamistarkoitusta on suhtauduttu varovaisesti.

"Karkeasti voi kysyä, pitäisikö sen olla rikos, että kertoo tuolla kadulla olevansa Ville, vaikka oikeasti on Pekka?"

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mielestä identiteettivarkaus pitäisi saada omana nimikkeenä rikoslakiin uhrin aseman takia.

"Identiteettivarkauksissa nähdään helposti, että uhri on pankki tai kauppa. Minä tulkitsen, että uhri on ennen kaikkea se, jonka tietoja on käytetty väärin."

Lue uutinen: Helsingin Sanomat