Kaupassa

Verkkopankissani tai luottokorttilaskulla näkyy tapahtumia, joiden summaa ja ostopaikkaa en tunnista. Miten toimin?  

Ole yhteydessä oman pankkisi asiakaspalveluun asian selvittämiseksi. Jos asiakaspalvelu ei ole auki, voit soittaa pankkisi ilmoittamaan sulkunumeroon ja sulkea kortin. Tällaisessa tapauksessa ilmoita tapahtumista omaan pankkiisi mahdollisimman pian.

Jos tunnistat summan, mutta ostopaikka laskulla/verkkopankissa on vieras, käy läpi ostoista saamasi kuitit. Joissakin tapauksissa esimerkiksi kaupan ovessa lukee toinen nimi kuin millä tapahtumat tulevat laskulle. Kuitissasi pitäisi lukea sama nimi kuin millä tapahtuma on tullut laskullesi/verkkopankkiin.

Uskallanko antaa kortin myyjän tai tarjoilijan mukaan?

Ei ole suositeltavaa antaa korttia myyjän tai tarjoilijan mukaan. Maksutapahtuman tulisi onnistua niin, että kortti ei poistu näköpiiristäsi. Jos korttisi viedään näkyvistäsi, tarkista tämän jälkeen huolellisesti verkkopankista tai seuraavilta luottokorttilaskuilta tulleet ostotapahtumat. 

Ostin kaupasta tuotteen, mutta veloittajana näkyy eri yritys kuin mistä ostoksen tein. Summa ja ostopäivä kyllä täsmäävät. Miten tämä on mahdollista?

Jos tunnistat summan, mutta ostopaikka laskulla/verkkopankissa on vieras, käy läpi ostoista saamasi kuitit. Joissakin tapauksissa esimerkiksi kaupan ovessa lukee toinen nimi kuin millä tapahtumat tulevat laskulle. Kuitissasi pitäisi lukea sama nimi kuin millä tapahtuma on tullut laskullesi/verkkopankkiin.

Jos asia ei selviä kuitilta, ota yhteys liikkeeseen, mistä tuotteen ostit. He pystyvät kertomaan sinulle, millä nimellä maksutapahtumat tulevat laskulle/verkkopankkiin. Jos et saa selvitettyä asiaa liikkeenkään kanssa, ole yhteydessä pankkiisi.

Kuinka pitkän ajan jälkeen kaupalla on oikeus veloittaa korttitapahtuma tililtäni? Tililtäni veloitettiin vanha ostos useamman kuukauden takaa ja tilini meni miinukselle. Miksi minulle ei ilmoitettu tällaisesta vanhasta veloituksesta etukäteen? Kuka korvaa tilin ylityksestä aiheutuneet kulut?

Kaupalla on kolme vuotta aikaa veloittaa korttitapahtuma. Jos tilillä ei ole veloitushetkellä katetta vaan se menee miinukselle, ovat kulut asiakkaan vastuulla. Seuraa korttitapahtumiasi kaupoilta saamiasi kuitteja vastaan niin tiedät aina, mitkä tapahtumat on jo veloitettu.

Kassajonossa takanani jonottanut mieshenkilö katseli kun syötin tunnuslukuni kortinlukijaan kassalla ja varmasti näki sen. Miten minun pitää toimia? 

Tunnusluku pitää aina suojata sitä näppäiltäessä, esimerkiksi toisella kädellä tai vartalolla. Mikäli epäilet kortin tunnusluvun joutuneen vääriin käsiin, pidä kortistasi erityisen hyvää huolta esimerkiksi tarkistamalla useammin että se on lompakossasi. 

Lisäksi voit tiedustella pankiltasi mahdollisuutta vaihtaa korttiisi liittyvä tunnusluku tai uusia kyseinen maksukortti. Pankit saattavat veloittaa palkkion tunnusluvun ja/tai kortin uusimisesta.

Voiko joku huomaamattani lukea lähimaksukorttini tiedot ja viedä rahani?

Kortilta voidaan pääsääntöisesti lukea korttinumero ja sen voimassaoloaika. Verkko-ostoksissa tarvittavaa turvalukua ei saa selville. Joissain tapauksissa kortinhaltijan nimen voi lukea. Näiden tietojen avulla ei voi tehdä uutta maksukorttia. Joissain harvoissa heikosti suojatuissa verkkokaupoissa saattaa olla mahdollista tehdä ostoksia ilman turvalukua. Jos kortinhaltija on noudattanut korttiehtoja huolellisesti, ei mahdollinen väärinkäyttökään tule tällöin asiakkaan vastuulle.

Onko lähimaksukortti henkilökohtainen vai voinko antaa sen käyttöön esim. lapselleni?

Kortit ja niihin liittyvät tunnusluvut ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä tule luovuttaa muiden käyttöön.

Voiko lähimaksukortilla maksaa suurempia kuin 25 euron ostoksia?

Kyllä. Yli 25 euron ostokset hyväksytään aina tunnusluvulla.

 
Saanko kuitin lähimaksukortilla tehdystä ostoksesta?
 
Lähimaksaminen on vain yksi uusi maksamisen tapa. Saat kuitin samalla tavalla ostoksistasi kuin tähänkin saakka.
 
Mitä käytännön hyötyä minulle kuluttajana on lähimaksamisesta?

Pienten maksujen maksaminen nopeutuu, kun korttia täytyy vain vilauttaa maksupäätteelle. Mahdollisia käyttöpaikkoja ovat kahvilat ja pikaruokapaikat, joissa yleisesti ostosummat ovat pieniä ja nopeus on kassalla valttia.
 
Lähimaksaminen tuo tullessaan myös lisäturvallisuutta. Esimerkiksi baareissa tunnusluvun urkinta vaikeutuu kun sitä ei tarvitse jokaisen ostoksen yhteydessä syöttää. 
 
Voinko lähilukemalla korttiani nostaa kaupan kassalta 20 euroa? 
 
Käteisnostot kaupan kassalla toimivat samalla tavalla kuin tähänkin asti: maksutapahtuma hyväksytään tunnusluvulla.
 
Voiko lähimaksukortilla maksaa junassa, metroasemalla tai bussissa?
 
Kun maksupäätteet näissä paikoissa tukevat lähimaksamista, voit maksaa lippuostosi vain vilauttamalla korttia.