Turvallisuusohjeita

Tutustu Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteisiin ennen matkalle lähtemistä. Tiedotteissa kerrotaan maan rikollisuustilanteesta sekä erityisesti vältettävistä paikoista tai asioista. Tiedotteista kannattaa lukea ainakin kohdat Rikollisuus sekä Liikenne.

Erityisesti riskialttiiseen maahan matkustettaessa sinun kannattaa tehdä myös Ulkoministeriölle matkustusilmoitus.

»Maakohtaiset matkustustiedotteet

»Ulkoministeriön matkustusilmoitus

Alla muutamasta maasta huomionarvoisia asioita. 

Maakohtaisia tiedotteita

Virossa ovat maksukorttihuijaukset yleistyneet erityisesti yökerhoissa ja baareissa. Toimintaan hyvin usein on värvätty naisia. Kortilla maksettaessa on syytä olla hyvin huolellinen ettei kukaan pääse näkemään tunnuslukua. Lisäksi aina ennen tunnusluvun syöttämistä kannattaa tarkistaa maksupäätteeltä hyväksyttävä summa ja näppäillä tunnusluku vain kerran. 

»Viro: matkustiedote

Venäjälle matkustettaessa kannattaa olla tarkkana taksien kanssa. Turvallisinta on käyttää virallista taksia, joka useimmissa kaupungeissa tilataan puhelimitse. 

»Venäjä: Moskovan matkustustiedote

»Venäjä: Pietarin matkustustiedote

Turkissa rantalomakohteissa on syytä varoa taskuvarkaita. Kortilla maksettaessa kannattaa tarkistaa veloitettava summa sekä olla tarkkana ettei kukaan pääse näkemään tunnuslukua sitä syötettäessä.

»Turkki: matkustustiedote 

Matkan kohdistuessa Aasiaan, esimerkiksi Kiinaan, kannattaa olla erityisen valpas paikallisen henkilön tarjoutuessa pyytämättä oppaaksi. Turistikierros voi päätyä ravintolaan, missä maksukortillesi voi esimerkiksi tulla ylisuuri veloitus.

»Kiina: matkustustiedote

Etelä- ja Keski-Amerikassa, esimerkiksi Nicaraguassa ja Kolumbiassa, pimeät taksit ovat yleisiä. Oman turvallisuutesi vuoksi käytä kuitenkin vain virallisia takseja, pimeässä taksissa voi turvallisuutesi olla uhattuna. Brasiliassa lisäksi tapahtuu korttien kopiointia.

»Nicaragua: matkustustiedote

»Kolumbia: matkustustiedote

»Brasilia: matkustustiedote