Maantieteellinen aluerajaus

Vaikka korttien käyttö on turvallista, voivat korttien tiedot joskus kuitenkin joutua vääriin käsiin esimerkiksi tietomurron yhteydessä. Kyseisissä tilanteissa kortin väärinkäyttö tapahtuu yleensä siellä, missä kortin omistaja ei itse ole. Väärinkäyttö on lisäksi helpointa maissa, joissa on vielä mahdollista käyttää sirutonta korttikopiota eli usein Euroopan ulkopuolella.

Maantieteellinen aluerajaus tunnetaan myös nimellä maarajaus tai geo-blocking. Se tarkoittaa kortille asetettavaa maantieteellistä rajausta, jonka avulla kortin käytön voi estää esimerkiksi Suomen ulkopuolella. Maarajaus koskee pankkikohtaisesti korttimaksamista kaupan maksupäätteillä ja/tai automaateilla ja/tai internetissä.

Maarajauksen käyttäminen lisää kortin käytön turvallisuutta, koska korttia voi tällöin käyttää ainoastaan kortinhaltijan itse määrittämillä alueilla. Maarajauksen avulla on siten esimerkiksi mahdollista estää kortin tietojen käyttö muualla kuin Suomessa, jos itse oleskelee vain kotimaassa. Lomamatkan alla käyttöalueeksi voi rajata vaikkapa loman kohteen, esimerkiksi Pohjoismaat.  

Kortin rajoitusten hallinta onnistuu yleisimmin verkkopankissa.

Rajoitusten käyttö on kuitenkin pankkikohtaista, tarkista omasta pankistasi mitä rajoituksia omalle kortillesi voit asettaa!  

Lue lisää

Teron turvallisuusblogi:
Kompastuin geo-blockingiin