Lähimaksaminen

Lähimaksaminen on maksamista, jossa lähilukuominaisuudella varustetulla kortilla voi maksaa pieniä, alle 25 euron ostoksia ilman tunnuslukua. Lähimaksaminen on nopeaa.

Lähimaksaminen tapahtuu käytännössä siten, että maksukortti viedään muutaman sentin päähän maksupäätteestä, jolloin maksu siirtyy kortilta myyjälle. Maksupääte ilmoittaa lähimaksutapahtuman onnistumisesta hyväksyntätekstillä, vihreällä valolla ja/tai piippausäänellä.

Tapahtumaa voi verrata esimerkiksi bussikortin tai kulkuluvan käyttöön.  Lähimaksamisen yhteydessä ei kysytä tunnuslukua tai allekirjoitusta.

Lähimaksamiseen soveltuvaa korttia voi käyttää myös perinteiseen tapaan. Suuremmissa kuin 25 euron ostoksissa maksukortti syötetään maksupäätteeseen ja pin-koodia käytetään entiseen tapaan.

Lähimaksamiseen soveltuvan kortin ja maksupäätteen tunnistat tästä tunnuksesta:

Lähimaksamisen logo

Lähimaksamisen turvallisuus

Lähimaksaminen perustuu sirumaksamiseen, joka takaa maksutapahtuman turvallisuuden. Lähimaksukortit käyttävät NFC (Near Field Communication) -tekniikkaa, joka tarkoittaa maksukortin ja maksupäätteen välistä suojattua dataliikennettä.

Ilman tunnuslukua tehtyjen lähimaksujen määrää ja kokonaisarvoa on rajoitettu. Aika-ajoin maksupääte vaatii myös alle 25 euron ostosten hyväksymistä tunnusluvulla, (käytännöt vaihtelevat, joillakin korteilla maksaessa esimerkiksi joka viidennen ostoksen tulee vahvistaa). Näin varmistetaan, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa, eikä vääriin käsiin joutuneella kortilla voi tehdä useita ostoksia.

Lähilukuominaisuus lisää korttimaksamisen turvallisuutta, koska ilman tunnuslukua tehtävät maksut vähentävät mahdollisuuksia tunnusluvun urkintaan. Lähimaksun avulla tunnusluku ei siten joudu rikollisen käsiin.

Jos havaitset korttisi kadonneen, muista sulkea korttisi viipymättä.

»Sulkupalvelun numerot

Lähimaksamisen yleisyys
Lähimaksamiseen tarkoitetut maksukortit yleistyivät vuoden 2013 aikana myös Suomessa. Useat Euroopan maat ovat lähimaksamisessa huomattavasti Suomea pidemmällä.

Yhä useammat kaupat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden lähimaksamiseen. Lähimaksaminen on helppo, nopea ja turvallinen tapa maksaa pienet ostokset. MasterCardissa lähilukuominaisuuden nimi on PayPass ja Visassa PayWave.

Katso myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin:

  • Voiko joku huomaamattani lukea lähimaksukorttini tiedot ja viedä rahani?
  • Onko lähimaksukortti henkilökohtainen, voinko antaa sen käyttöön esim. lapselleni?