Sirukortilla maksaminen

Maksukortti hyväksytään yleisesti maksuvälineenä suomalaisissa liikkeissä. Liikkeistä voit tarkistaa, mitkä maksukortit käyvät heillä maksuvälineenä. Yleensä ovissa tai kassan ympäristössä on tarrat osoittamassa, mitkä kortit otetaan vastaan. Mikäli sinulla on yhdistelmäkortti (Credit / Debit ), voit valita maksatko ostokset luotolta (Credit) vai suoraan pankkitililtäsi (Debit).

Sirumaksukortit ja sirumaksupäätteet

Suurin osa Suomessa myönnetyistä maksukorteista on nykyään sirullisia kortteja. Vaikka korteissa on siru, on niissä taustapuolella edelleen myös magneettijuova. Sirumaksupäätteet ovat lisääntyneet Suomen kaupoissa, vain harvoissa paikoissa maksutapahtuman yhteydessä tiedot luetaan magneettijuovalta. 

Sirukortilla maksaminen

  • Laita kortti sirukortin lukijaan,
  • Valitse maksutapa (Credit/Debit)
  • Tarkista ja hyväksy veloitettava summa
  • Hyväksy maksu näppäilemällä tunnusluku.
  • Ota kortti ja kuitti.

Ostoksen hyväksyminen tunnusluvulla

Huolehdi siitä, ettei sivullisen ole mahdollista saada tietoonsa korttisi tietoja. Säilytä tunnusluku vain muistissasi, älä koskaan korttisi yhteydessä. Kun näppäilet tunnuslukuasi, suojaa se esimerkiksi kädelläsi. Tarkista aina ostotapahtuman loppusumma ennen maksun hyväksymistä.

Maksaminen sirukortilla, jos tunnusluku unohtunut

Mikäli olet unohtanut tunnuslukusi, voidaan se mahdollisesti ohittaa. Näissä tapauksissa maksu hyväksytään allekirjoituksella. Allekirjoituksen yhteydessä tulee yleensä esittää henkilöllisyystodistus. Kauppias voi kuitenkin kieltäytyä myyntitapahtumasta, mikäli tunnuslukua ei käytetä. 

Tunnuslukuun liittyvissä ongelmissa ota yhteyttä pankkiisi.

Maksutapahtuman keskeytys

Asiakas tai myyjä voivat keskeyttää meneillään olevan maksusuorituksen ”peruutus” –napilla.

Maksutapahtuma keskeytyy, jos otat kortin pois liian aikaisin, ennen Maksu hyväksytty –kuittausta. Maksutapahtuma voi keskeytyä myös esimerkiksi teknisistä syistä. 

Mikäli maksutapahtuma keskeytyy ilman peruutus–napin painamista pyydä tulostunut kuitti itsellesi. 

Maksaminen magneettijuovalla

Jos korttisi siru on vioittunut tai maksupäätteen sirulukija on rikki, voidaan korttisi lukea myös magneettijuovaa käyttäen.

Tarkista loppusumma, joka näkyy kassalaitteen näytöllä. Jos sinulla on yhdistelmäkortti kerro maksatko credit- vai debit-ominaisuudella. Kassahenkilö lukee kortin magneettijuovamaksupäätteessä ja pyytää sinua allekirjoittamaan kuitin. Usein sinua pyydetään näyttämään myös virallinen henkilöllisyystodistus maksun yhteydessä.

Lue lisää

Tunnusluku