Väärinkäytöstä ilmoittaminen

Kuka vastaa, jos kadonnutta tai varastettua korttia käytetään väärin?

Kun suljet kadonneen tai varastetun korttisi soittamalla pankkisi ilmoittamaan sulkunumeroon, vastuu kortin sulun jälkeen tapahtuvasta mahdollisesta väärinkäytöstä siirtyy kortinmyöntäjälle. Sinun vastuusi  päättyy tuon sulkuilmoituksen tekemiseen.

Muistathan, että suljettua korttia ei saa ottaa uudelleen käyttöön vaikka se myöhemmin löytyisikin.

Ilmoita väärinkäytös pankkiin

Mikäli huomaat kortillasi tapahtumia, joita et itse ole tehnyt, voit tehdä pankillesi oikaisupyynnön. Pankkisi asiakaspalvelusta saat ohjeita tuon oikaisupyynnön tekemiseen. Pankkisi neuvoo myös, missä tilanteissa on aiheellista tehdä poliisille rikosilmoitus.

Ilmoita väärinkäyttö viranomaisille

Tee rikosilmoitus poliisille, joko henkilökohtaisesti poliisiasemalla tai kirjeitse, faksilla tai internetissä. Rikosilmoitusta tehdessäsi ilmoita poliisille, onko korttisi kadonnut, varastettu vai onko sille tullut väärinkäyttöä vaikka korttisi on ollut koko ajan hallussasi.

Mikäli asioit poliisiasemalla, ota mukaasi henkilöllisyystodistus ja mahdollisuuksien mukaan väärinkäytetyn korttisi numero. Korttinumeron voit löytää myös omasta verkkopankistasi. Korttinumero nopeuttaa rikoksen tutkimista.

Mukaan poliisiasemalle tarvitset myös tositteen, josta väärinkäyttö näkyy. Tosite voi olla esimerkiksi tuloste verkkopankista tai luottokorttilasku. Mikäli korttisi ei ole kadonnut tai varastettu, ota se mukaasi. Jos olet soittanut sulkupalveluun, kerro poliisille mahdollisimman tarkka aika.

»Sulkupalvelun numerot

Mitä väärinkäytöksestä voi seurata?

Tapahtumat, joita kortinhaltija ei tunnista, tutkitaan tapauskohtaisesti pankin toimesta. Tutkinnan aloittaminen edellyttää aina kortinhaltijan oikaisupyyntöä. Pankki tutkii mahdollisen väärinkäytön vastuunjaon poliisin vastatessa rikostutkinnasta.

Suomessa Vakuutus- ja rahoitusneuvonta (Fine) neuvoo asiakkaita ongelmatilanteissa ja sen yhteydessä toimiva Pankkilautakunta ratkaisee riitatapauksia.

»Vakuutus- ja rahoitusneuvonta (Fine)

Etsitkö tätä?

Sulkupalvelun numerot