Varo valepoliisia!

Lukuisat mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että Suomen poliisi nauttii korkeaa luottamusta kansalaisten keskuudessa. Tämä on erinomainen asia ja näin sen kuuluu hyvinvointi- ja oikeusvaltiossa ollakin. Parhaimmillaan tämä luottamussuhde auttaa luomaan turvallisemman yhteiskunnan meille kaikille.

Luottamus ei saa kuitenkaan olla liian sinisilmäistä. Kekseliäät rikolliset ovat nimittäin löytäneet tapoja hyödyntää kansalaisten poliisia kohtaan kokemaa luottamusta. Usein rikolliset kohdistavat tekonsa vanhuksiin tai muutoin haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin.

Poliisin tiedossa on useampia tapauksia, joissa rikolliset ovat esittäytyneet poliiseina ja urkkineet jollain verukkeella esimerkiksi verkkopankin tunnusluvut. Rikolliset ovat voineet tiedustella näitä tietoja puhelimitse tai esimerkiksi tulemalla henkilön kotiovelle.

Tässä nyrkkisääntö, jota noudattamalla pärjäät pitkälle: Poliisi ei koskaan kysy verkkopankin tunnuslukuja, pankki- tai luottokortin pin-koodia, eikä myöskään kortin tietoja, kuten korttinumeroa tai kortin vanhentumispäivää. Poliisilta ei siis ikinä tule tällaista yhteydenottoa: "Poliisista päivää. Tutkimme rikosta ja epäilemme, että teidän luottokorttinne tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin. Kertoisitteko luottokorttinne tiedot, niin voimme varmistaa asian?"

Mikäli saat tällaisen yhteydenoton, niin kyseessä on varmuudella rikollinen, joka kalastelee henkilökohtaisia tietojasi. Oikea menettelytapa tällaisessa kalastelutapauksessa on rikosilmoituksen teko poliisille, jotta rikolliset saadaan vastuuseen.

Luottakaa poliisiin, älkää rikollisiin.

 

Turvallisuusterveisin,

Juuso poliisista