Suojaa rahasi - suojaa kortin tunnusluku

Minulta kysytään usein, kuinka maksukortin väärinkäytön voi estää. Vinkkejä on, mutta kaikkein tehokkainta on suojata kortin tunnusluku. Ihan kassajonossa ihmisiä seuraamalla käy selväksi, että edes puolet eivät suojaa tunnuslukuaan. Pankkiautomaatilla tilanne on sama.  On aika uskomatonta, että näinkin edistyksellinen ja korttimaksamiseen tottunut kansa ei ole vieläkään oppinut tunnusluvun suojaamista ja sen tärkeyttä. Haluatko, että kovalla työllä ansaitsemasi rahat tippuvat rikollisen syliin? Jättäisitkö kotiovesi lukitsematta tai avoimeksi lähtiessäsi pois kotoa? Tunnusluvun käyttöön, säilytykseen ja suojaamiseen tulisi suhtautua samalla vakavuudella. Tunnusluku on avain sinun tiliisi.

On myös ihan suositeltavaa, että vaadit tilaa tunnusluvun näppäilyyn. Mikäli kassajonossa takanasi oleva henkilö tuntuu olevan liian lähellä, niin ole rohkea ja pyydä häntä siirtymään hiukan kauemmaksi. Kyse on sinun maksutapahtumasi turvaamisesta ja siihen meillä kaikilla on oikeus. Pienemmät maksut kannattaa hoitaa lähimaksulla, mikäli kortistasi tällainen ominaisuus löytyy. Tällöin tunnuslukua ei tarvitse käyttää lainkaan.

Niin ja vielä tunnusluvun säilytyksestä: Pankeista kehotetaan opettelemaan se ulkoa, mutta tunnuslukuja on monella pää täynnä. Kuinka käykään jos ei muista sitä oikeaa juuri oikealla hetkellä? Jos tuntuu, ettet millään tule muistamaan koodia, tallenna se varmaan paikkaan. Ei kuitenkaan samaan maksukortin kanssa. Aika usein näkee ihmisillä puhelinkoteloita, joissa on paikka kortille. Tämähän on kätevää, kun kortti ja puhelin ovat samassa paikassa. Se on kätevää myös varkaalle, varsinkin, jos puhelimen avausta ei ole suojattu ja kortin tunnusluku on kirjoitettu puhelimen muistiin helposti tunnistettavaan muotoon. Ei siis tunnuslukuja puhelimen muistiin, vaan yritetään edes luottaa siihen omaan muistiin. Tallenna puhelimeen vain oman pankin sulkupalvelun numero – löydät ne täältä

Turvallista kesää!

Sonja pankista