Osta turvallisesti netistä

Internetistä voi ostaa melkein mitä vain – vaivattomasti kotisohvalta käsin. Kun muistat muutaman perusasian, verkko-ostosten tekeminen on myös turvallista.

Onko myyjä luotettava?

Ellet tunne kyseistä verkkokauppaa entuudestaan, kannattaa ennen kaupan tekemistä tarkastaa, kertooko myyjä selkeästi sivuillaan nimensä, katuosoitteensa ja puhelinnumeronsa. Pelkkä sähköpostiosoite tai postilokero-osoite yhteystietona ei herätä luottamusta.

Entuudestaan tuntemattomasta verkkokaupasta kannattaa myös hakea lisätietoa syöttämällä yrityksen nimi hakukoneeseen. Näin voit tutustua muiden ostokokemuksiin, joiden perusteella pystyt arvioimaan kaupan luotettavuutta. Toki on syytä muistaa, että arviot voivat olla väärennettyjä, joten täysin sokeasti niihin ei kannata luottaa.

EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa asioidessa tulee muistaa, että meille tutut säädökset eivät välttämättä ole voimassa. Lisäksi on muistettava, että kauppiaan ilmoittaman hinnan lisäksi voi joutua maksamaan myös tullimaksuja.

Erityisesti kiinalaisten verkkokauppojen kanssa on esiintynyt ongelmia. Sivustot voivat olla suomenkielisiä, joten ostaja ei välttämättä tajua tilaavansa ulkomailta. Vasta kun tuote saapuu, käy ilmi, että kyseessä on piraattituote ja ulkomainen myyjä. Lisäksi näistä verkkokaupoista voi tulla jälkikäteen ylimääräisiä veloituksia.

Millaiset ovat toimitus- ja muut ehdot?

Ehdot voivat olla varsin pitkät ja vaikeaselkoiset. Ainakin seuraavat asiat on kuitenkin syytä selvittää ennen kaupan tekemistä:

  • Mikä on kokonaishinta veroineen ja toimituskuluineen?
  • Mikä on toimitusaika?
  • Miten toimitaan, jos tuote on virheellinen?

Jos olet tilaamassa tuotenäytettä, kokeilupakkausta tai jäsenyyteen tutustumisjaksoa, lue sopimusehdot erityisen huolellisesti. Ehdoissa saattaa olla kohta, jonka mukaan sitoudut näytteen, kokeilupakkauksen tai tutustumisjakson jälkeen tuleviin jatkuviin maksuihin.

Talleta itsellesi sopimusehdot, tuotteen kuvaus, tekemäsi tilaus, saamasi tilausvahvistus ja myyjän kanssa mahdollisesti käymäsi kirjeenvaihto. Niistä on huomattava etu mahdollisessa ongelmatilanteessa.

Jos jotain kuitenkin menee pieleen

Jos et saa tilaamaasi tuotetta, siinä on virhe tai kortillesi tulee ylimääräisiä veloituksia, ota viipymättä yhteyttä korttisi myöntäjään. Näin toimien voit saada rahasi takaisin, ja ainakin estät, ettei kortillesi tule enempää ylimääräisiä veloituksia.

Ovatko korttisi turva-asetukset tarpeittesi mukaiset?

Selvitä korttisi myöntäjältä, mitä turva-asetuksia voit kortillesi laittaa. Ellet esimerkiksi maksa kortillasi jatkuvasti verkko-ostoksia, kannattaa niiden maksaminen estää, jos se on mahdollista. Sitten, kun olet menossa tekemään verkko-ostoksia, tulee sinun vain käydä poistamassa tuo esto ostoksen tekemisen ajaksi. Täten voit estää ylimääräisten veloitusten tulemisen kortillesi.

 

-Samuli pankista