Olet tärkein osa maksukorttisi turvallisuutta

Maksukortteja on markkinoilla monenlaisia, ja niihin sisältyvät korttiturvallisuutta parantavat toiminnot vaihtelevat pankista riippuen. Suomalaisten korttien yleisimpiä turvatoimintoja ovat säädettävät nosto- ja maksurajat, verkkomaksamisen mahdollistaminen tarpeen mukaan sekä maantieteellisen rajauksen käyttö. Turvarajojen käytön lisäksi kortinhaltija pystyy omalla huolellisuudellaan ja valppaudellaan vaikuttamaan korttiturvallisuuteen: esimerkiksi PIN-koodin suojaaminen sitä näppäiltäessä on aina hyvä muistaa. Maksukorttien väärinkäyttö muun muassa korttitietojen kopioinnin ja urkinnan seurauksena on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti, joten kaikki rikollisten työtä hankaloittavat toimenpiteet ovat lämpimästi tervetulleita.

Nosto- ja maksurajoja säätämällä voit määritellä paljonko kortillasi voi nostaa käteistä tai maksaa ostoksia kaupassa vuorokauden aikana. Verkkomaksuominaisuutta suositellaan aktivoitavaksi silloin kun teet ostoksia Internetissä, ja muulloin suljettavaksi jotta mahdollisessa väärinkäyttötilanteessa rikolliset eivät pysty käyttämään korttia verkko-ostoksiin. Maarajauksella voit puolestaan määrittää millä maantieteellisillä alueilla korttia voi milloinkin käyttää: Suomessa ollessasi riittää että kortti toimii ainoastaan Suomessa tai Pohjoismaissa, mikä estää kopioidun kortin väärinkäytön esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa. Ulkomaille suuntautuvan loman ajaksi kortin voi väliaikaisesti avata toimimaan vaikkapa Euroopassa tai koko maailmassa.

Edellä kuvatut turvatoiminnot ovat erittäin tehokkaita työkaluja estämään maksukortteihin kohdistuvaa rikollisuutta ja väärinkäyttöä. Työkalujen pelkästä olemassaolosta ei kuitenkaan sinänsä ole hyötyä: niitä pitää myös käyttää aktiivisesti. On kortin käyttäjän tehtävä määritellä itselleen sopivat rajat kortin käytölle, ja muokata niitä tarpeen mukaan esimerkiksi mobiilipankin avulla. Ota siis selvää minkälaisia maksukorttisi turvallisuutta parantavia toimintoja pankkisi tarjoaa, ja ota ne rohkeasti käyttöösi. Vaikka pankki onkin turvanasi kortin väärinkäyttötilanteessa (kunhan olet käsitellyt korttiasi huolellisesti), maksutapahtumien reklamoinnin vastuu ja vaiva on sinulla. Täysin suojaamaton kortti on vain ja ainoastaan rikollisen etu.

Lassi pankista