Kortilla varomattomasti vingutellen vai huolellisesti harkiten?

Maailma muuttuu ja maksaminen sen mukana. Maksutapoja ja välineitä on käytössäsi aikaisempaa enemmän. Kaupan kassalla tai erilaisilla automaateilla voit maksaa edelleen käteisellä ja korteilla, rinnalle on tulossa mobiilit vaihtoehdot ja lähimaksaminen yleistyy. Verkossa ostokset voit maksaa tilisiirroilla, korteilla, osamaksulla tai jollain muulla tavalla, esimerkiksi PayPalilla. Maksaminen on entistä sujuvampaa ja turvallisempaa, hyvä niin.

Maailman muutos voi kuitenkin hämmentää monia meistä, vaan ei rikollista mieltä. Korttimaksaminen on turvallista. Maksamisen heikoin lenkki on toisinaan kortinhaltija. Kortti tunnuslukuineen on sinun identiteettisi. Verkkopankkitunnukset niin ikään. Kortti, tunnusluku ja verkkopankkitunnukset ovat sinun ja vain omaisuuttasi. Näitä ei kerrota eikä luovuteta toisille. Edes poliisi tai pankki eivät näitä tietoja sinulta kysele.

Rikolliset ymmärtävät korttien, tunnuslukujen ja verkkopankkitunnusten päälle. Kortin tietoja ja verkkopankkitunnuksia yritetään saada selville monin tavoin. Voit törmätä verkossa tai suoraan sinulle osoitetussa sähköpostissa tarjoukseen, joka tyypillisesti on liian hyvää ollakseen totta. Voit saada myös puhelun valepoliisilta tai -pankista, jossa hyvinkin tiukasti ja vakuuttavasti kysytään korttitietojesi ja verkkotunnusten perään. Pysy tiukkana. Älä haksahda edullisiin älypuhelimiin tai merkkituotteisiin. Voit joutua tilausansaan tai korttitietosi voidaan varastaa. Jos poliisi, pankki tai kuka tahansa soittaa sinulle pyytääkseen korttitietoja tai verkkopankkitunnuksia, pysy tiukkana. Tietoja ei anneta pankille, poliisille eikä kenellekään muulle. Voit aina päättää puhelun ja tehdä ilmoituksen yhteenotosta poliisille. Voit myös pyytää soittajan nimen ja toimipaikan, jossa soittaja kertoo työskentelevänsä. Soita tämän jälkeen joko poliisin tai pankin vaihteeseen, josta pyydät yhdistämään kyseiselle henkilölle.

Miten sinä pärjäät muuttuvassa maksamisen maailmassa? Testaa minkälainen kortinkäyttäjä olet korttiturvallisuus.fi-sivustolla. Voit voittaa 50 euron lahjakortin.

Jos et halua osallistua testiin, tutustu turvalliseen korttimaksamiseen korttiturvallisuus.fi-sivustolla. Pulmatilanteissa voit aina kysyä neuvoa pankistasi.

Hyvää syksyä, pysytään tiukkoina

Kirsi